SUV - ide li auto-industrija pogrešnim smjerom


Zbog čega si kupio SUV? 

Pa…zbog povišenog sjedenja, zbog lakšeg ulaska u kabinu…aaaa. 

Zbog čega još, nije to valjda sve?

Pa…ne mogu se sada sjetiti.

Sjeti se…!

Ima puno mjesta.

Bravo, znači kupio si ga zbog pomodnosti jer to rade drugi. Nekog konkretnog razloga, u stvari, nemaš.

Pa…da.

SUV ne pruža ništa drugo i ništa više nego što pruža i recimo Golf. Malo više mjesta, ako, predstavlja u svakodnevnoj uporabi, jednog putnika, više teret nego pogodnost.

SUV ovi su teški, veliki, nespretni, nevozljivi. Poslije kraćeg vremena korištenja vozač se pita zašto vuče za sobom tu golemu težinu taj volumen tu masu te velike gume i kotače. Čemu sve to. Čemu problemi sa parkiranjem, čemu ti veliki troškovi. A tek težina… koja opako predstavlja problem. 

Zašto, kada nam to uopće nije potrebno. SUVovi više troše, više zagađuju, skuplji su, troškovi održavanja su golemi, nespretni su za parkiranje, nespretni za vožnju. A zbog svoje težine nisu za snijeg ili zemlju, vrlo su unfriendly. Naporni su.

Automobilska industrija zbog pomodnosti i ponude nečeg novog okrenula se zadnjih desetljeća usavršavanju SUVa. Prilagoditi kamion nečem sličnom automobilu nije lako. Nije im to bio lak zadatak. Dali su sve od sebe. Današnji SUVovi uspjeli su se nekako približiti automobilu. Ali zbog čega taj trud i muka. Automobile vozimo isključivo po asfaltu pa teza o pogonu na sve kotače pada u vodu.

U globalnom zatopljenju i raznim krizama veliki automobili koji nam zauzimaju prostor i oduzimaju zrak, koji najviše pridonose zagađenju sve su samo ne dobrodošli i poželjni. Automobila je globalno, brojčano, sve više i više. Trebali bi biti sve manji jer ni mi nismo ništa veći nego što smo bili. Autoindustrija definitivno ide u pogrešnom smjeru kada uz svaki novi model nudi nove centimetre u dužinu i širinu. Automobili dužine preko 4,70 metara, širine preko 185 cm i težine preko 1300 kg su besmisleni. Kotači preko 16 cola također.

Moja topla preporuka glasi, što manji, što lakši i što jeftiniji. Inače ćete morati parkirati kao ovaj na slici na mjestu za invalide u shoping centru Arena u Zagrebu. Današnji mali su dimenzijama veliki automobili. Malih više nema.

Ovako se postavlja pitanje čemu to. Zašto režemo granu na kojoj sjedimo. Hoćemo li izvući kakve pouke iz znanja kojeg stječemo ili će nadvladati pohlepa toliko nam svojstvena.

We'll see, maybe…