Cijena struje za električne automobile, troše li malo, puno ili jako puno


Od 24. siječnja 2022. godine najveći distributer struje za električna vozila Elen, Hrvatske elektroprivrede, dao je priopćenje da se struja počinje naplaćivati po nekoliko tarifa. 

Vlasnici električnih automobila moći će tankirati svoja vozila po noćnoj jeftinijoj i dnevnoj skupljoj struji. Isto tako moći će tankirati jeftiniju struju na sporim punjačima i skuplju struju na brzim punjačima. Pa onda različiti distributeri, različite cijene i različita pravila. 

Ali najveći problem električnih automobila nije cijena struje već njihova potrošnja odnosno razlika između minimalne i maksimalne potrošnje. Teoretski oni bi maksimalno mogli trošiti onoliko kolika im je snaga elektromotora. 

U praksi to je cca 17 kilovata za malu potrošnju i cca 90 kw za veliku, koliko troši Tesla pri punom gasu. Ali isto tako i mali Renault Zoe troši od 16 kw pa do 50 kw u punom gasu penjući se uz Sljeme.

Usporedi li se potrošnja struje električnih automobila i potrošnja benzinaca odnosno dizela dolazi se do zaključka da struja nije jeftina. Ona je svakako čista, ali i tu ima mjesta za propitivanje ali ekonomična nije. 

Tako ispada da je struja u svojoj najjeftinijoj opciji s najmanjom potrošnjom električnog vozila po ovim početnim cijenama koje će sigurno s vremenom samo rasti jednaka cijeni diesela ili hibrid/benzinca po pređenom putu. Jeftina vožnja na struju pa i besplatna na nekim punjačima brzo je postala prošlost što je bilo i za očekivati u svijetu kapitalističke pohlepe. 

Možemo se samo nadati da će tehnologija razvoja električnih automobila uskoro drastično smanjiti maksimalnu potrošnju kao i trajanje punjenja baterije koje je predugačko za tempo u kojem živimo i radimo. 

Problem su i lokacije za punjenje. Kada usred noći vlasnik E vozila mora dva sata prosjediti na nekom čudnom parkiralištu a pritom je hladno i pada kiša upita se šta je ovo.

Postoji mogućnost punjenja na kućnoj električnoj mreži ali baterije su toliko velike da takva punjenja traju beskonačno. Velike baterije poput Tesline i sl. ne mogu se niti napuniti na takvoj mreži. Ako želimo napuniti električno vozilo u nekim prihvatljivim vremenskim periodima onda se električni automobil mora puniti na brzim punjačima a takvo punjenje je i efikasnije od onog na kućnoj mreži. 

Pitanje je i koliko će dugo proizvođači omogućiti punjenje na mrežama za kućanstva pravdajući se tobože sigurnošću korisnika a u stvari raditi će se o njihovim dogovorima sa distributerima struje i interesima velikih kompanija pa će automobile proizvoditi tako da neće biti moguće puniti ih na kućnim mrežama.

Za sada, mala potrošnja struje, kod na primjer Nissan Leafa iznosi 17 kW na 100 km. Ako 17 kw pomnožimo s najmanjom cijenom struje iz Elenove tablice dobiti ćemo iznos od cca 40 kuna koliko nam treba za prevaliti 100 kilometara puta. Toliko nam treba novaca i za diesel vozila. Ako pomnožimo najveću cijenu iz Elenove tablice od 4, 95 kuna s najvećom potrošnjom struje kod npr. Tesle od cca 80-90 kw onda dolazimo do astronomskog iznosa od 445 kuna za pređenih 100 kilometara a toliko ne može potrošiti niti jedan benzinski ili dizel motor ma koliko rastrošan bio. To bi izgledalo kao da diesel troši 45 litara nafte na 100 km.

Nešto se govori o razvoju novih manjih baterija s daleko većim kapacitetom i manjom potrebom za čestim punjenjem ali one su za sada opasne zbog velikog pregrijavanja, mogućnosti od eksplozija i samozapaljenja. 

Mnogo je faktora u ovom trenutku za promišljanje prije odluke o kupnji E vozila. Lijepo voze, brzi su, bešumni, ne zahtjevaju neko veliko održavanje ali s druge strane troše enormno, skupi su, dugo se pune, teški su što se osjeća u vožnji, brzo zastarjevaju, puniona je malo. Po zimi se morate voziti u kaputima jer grijači za grijanje kabine uključeni na jaču temperaturu trenutno prepolove doseg baterije. Proizvođači koriste skupu tehnologiju pa štede na unutrašnjosti koja djeluje sirotinjski. Ako se pokvare tko će ih popravljati. Ako se Rimac Nevera pokvari u Americi gdje se popravlja? Koliko troši Rimac Nevera? Poput jahte... Itd. Itd.

Cjenik struje za električne automobile Elen 24.01.2022.