Zebra


Zamislite raspravu kada bi netko javno predložio da se ukinu zebre na prometnicama hrvatskih gradova. Maloumnici bi kidali kosu, hvatali se za glavu, i vjerojatno puknuli jer njihova tanka linija pameti to ne bi izdržala.

Vikali bi mahnito, pa kako da pređemo ulicu, kako? Vrlo jednostavno, sačekali bi da prođu automobili pa kada nema nikoga vrijeme je za prelazak. A na raskrsnicama reguliranim semaforima prelazili bi kao i do sada odnosno onda kada je automobilima upaljeno crveno svjetlo. Dakle vrlo jednostavno.

Postavili bi pitanje sigurnosti građana. Pa zar nema veće sigurnosti ako se ulica prelazi kada nema nikoga. Tada ne prijeti nikakva opasnost. Potpuno je neprirodno da jedan čovjek zaustavlja pet šest automobila i prelazi cestu. Automobili tada zagađuju najviše, kočenjem, gumama i ponajviše velikom količinom CO2 koju pri zaustavljanju i ponovnom kretanju izbacuju. O velikoj potrošnji goriva pri ponovnom kretanju da se i ne govori. Zagađenje planete u tim trenucima je golemo a sve zbog jednog koraka. 
A zašto? Samo zato što pješak ne želi pričekati 5 do 10 sekundi koliko iznosi zaustavljanje pješaka dok propušta nekoliko vozila u gradskoj brzini kretanja.

Ponukan, nedavnim povratkom iz Berlina, u kojem sam odmah po dolasku primijetio ono što već dugo smatram ispravnim a to je da bi pješacima trebalo uzeti prednost kretanja u odnosu na automobile. U Berlinu nema pješačkih prelaza odnosno 'zebri'. Kod njih pješak nema pravo prvenstva u odnosu na automobil osim u slučaju kada je to regulirano svjetlosnim znakovima odnosno semaforima. Na taj način vidno se ubrzava promet. To je ispravno. 

Jednog dana promjena pravila dogodit će se i kod nas. Ali sigurno ne za vrijeme ustoličenja 'prometnih stručnjaka' koji su svoje diplome kupovali u Banja Luci po povoljnim cijenama i u Zagrebu po nešto skupljim. Oni su tu da sjede i čekaju odlazak u mirovinu ne radeći ništa. Jer kada i nešto pokušaju, naprave to potpuno pogrešno, dijametralno suprotno. Osim toga imaju oni pametnijeg posla. Tko će Gabi a tko Simonu. Tko će Stelu a tko Nives. Bilo bi pametnije da se založe za legalizaciju prostitucije, u što se razumiju, nego da nas usporavaju odlukama u koje se ne razumiju pa da konačno naprave nešto ispravno usprkos opće društvenoj dvoličnosti.

Umjesto rasterećenja prometa, koji usput rečeno globalno kao takav nema budućnosti, oni zagušuju prostor svojim glupim i nekompetentnim kvazi rješenjima. Pa je bolje da samo sjede i ne rade ništa nego da rade štetu na nesreću svih nas. A još bolje bi bilo da ih se pozove na kaznenu odgovornost zbog opće štete koju su napravili. Stvoriti odgovornost, kaznenu odgovornost, za političare dobra je podloga za budućnost.