Lopov po zakonu

Postoje u Hrvatskoj mnogi modeli za pranje novca. Npr. kada država želi nagraditi svoje 'junake' za šutnju o 'junačkim djelima' jedan od popularnijih modela je otvaranje firme.

"Zašto da ti damo nekih 10 milijuna u kešu. Pa to ćeš morati staviti pod jastuk i nećeš moći trošiti jer je to 'crn' novac. Otvori brate firmu, nije važno kakvu, samo da nam ispostaviš fakturu. Mi ćemo ti uplatiti 13 milijuna na račun. Tri milijuna ćeš onda uplatiti nama (državi) porez i pare su oprane.  Deset milijuna mita je legalno tvojih. Moš trošit koliko te volja i pritom si ugledni biznismen". Primjerice, jedan od takvih modela je savjetovanje. 

Savjetovanje je u Hrvatskoj postala siva zona korupcije. Bez obzira radi li se pravnom ili fizičkom poslovnom subjektu. Ako je iznos korupcije manji i primjenjuje se na duži rok tada osoba postaje savjetnik a ako je iznos korupcije velik tada se otvara firma za savjetovanje preko koje se pere novac. I sve je čisto, po zakonu. Služba i Crkva. Crkva i služba. Predugo se znaju da bi samo tako pustili plijen. A plijen se zove Hrvatska država. 

Sve je po zakonu. A kada smo već kod zakona i ta zakon-fora je vrlo popularna. "Zašto da ti uopće dajemo novac. Dati ćemo ti zakon kakav trebaš pa ti ubiri po njemu iz proračuna ko ptica nebeska. Niti oreš, niti kopaš a pare cure i cure jer sve je po zakonu". 

Zakoni su u Hrvatskoj postali sredstvo trgovine. Ti meni glas, šutnju, ili uslugu a ja tebi zakon. Pa uživaj, tko ti tada što može. Svi znaju da si lopov, ali brate, ne bilo kakav, već lopov po zakonu. 

Možda bi 'ugledna' hrvatska televizija HRT trebala reprizirati do besvjesti seriju 'Prosjaci i sinovi' pa ljudi možda shvate koliko je taj lopovski gen duboko usađen u jednu populaciju našeg društva. Da oni mogu ukrasti sve u to smo se uvjerili ali da mogu ukrasti cijelu državu to nitko nije mogao niti pomisliti.