Učenje strojeva temeljeno na sofisticiranim neuronskim mrežama


Minijaturni bijeli Audi Q2 manevrira naprijed i natrag u ograđenom prostoru dimenzija tri puta tri metra. Nakon nekoliko manevara zaustavlja se točno na mjestu označenom za parkiranje. Ne zvuči osobito neobično? Ipak, pogledate li malo pažljivije, vidjet ćete što je u tome tako spektakularno.

Maleni Audi Q2 izvodi ovu zadaću bez ljudske intervencije. Nema daljinskog upravljača. Ova zadaća dio je Audijeva projekta za NIPS (Neural Information Processing Systems) na konferenciji u Barceloni, jednom od najvećih svjetskih znanstvenih skupova o umjetnoj inteligenciji.

Nemojte se zavarati veličinom jer je sve u vezi ovog minijaturnog automobila izvanredno. S Audijem Q2 'deep learning konceptom' Audi demonstrira svoju viziju pilotiranog parkiranja. Što je tako posebno u ovoj prezentaciji?
Cijelo vrijeme maleni Audi dobiva nove zadatke, a prije svakog zadatka mijenja se položaj i automobila i označenog parkirališnog prostora. To znači da se maleni automobil svaki put mora prilagoditi novoj situaciji i razviti inteligentnu strategiju parkiranja.

Postupak se zasniva na metodi koju Audi naziva "deep reinforcement tearning", odnosno vrsti učenja strojeva temeljenoj na sofisticiranim neuronskim mrežama koje su poput ljudskog mozga. I baš poput ljudi, i Audi Q2 'deep learning concept' usvaja nova znanja uz pokušaje i pogreške. Algoritam samostalno prepoznaje uspješne akcije i koristi ih kako bi unaprijedio strategiju parkiranja. Na taj su način i uspješni i pogrešni pokušaji korisni. Na osnovi toga algoritam Audija Q2 'deep tearning concept' kroz milijune iterakcija, odnosno ponovljenih pokušaja, unaprjeđuje svoje znanje.

Umjetna inteligencija je ključan korak na putu do pilotirane vožnje. Da bi automobil znao prepoznati i izvesti pravi manevar u složenim situacijama gradskog prometa, mora moći samostalno misliti, nadzirati stanje i učiti. Jedan od budućih koraka Audijevih inženjera bit će primjena procesa traženja mjesta za parkiranje u pravom automobilu. Do tada... vježbom do savršenstva.