Car - to - x sustav


U budućnosti fokus neće biti samo na optimiziranju mrežnog komuniciranja unutar automobila već prije svega u nastojanju da se omogući razmjena informacija između što većeg broja vozila na cesti.

Na taj će se način potaknuti proces učenja. U godinama koje slijede HERE baza podataka opskrbljivat će nas preciznim navigacijskim podacima, nužnim za pilotiranu vožnju automobila sutrašnjice, a tu su i podaci u realnom vremenu koje ćemo putem komunikacijskog sustava dobivati od ostalih sudionika u prometu. 

Sve te informacije objedinjavat će se kroz digitalnu kartu, naravno u onoj mjeri u kojoj to dopuštaju zakoni o zaštiti privatnosti. To znači da će automobili znati što ih čeka na cesti, što će im omogućiti proaktivno djelovanje i smanjivanje opasnosti. 

Povećanje sigurnosti i učinkovitosti je glavna zadaća car-to-x sustava. Umrežavanjem automobila omogućuju se komunikacija ne samo među automobilima, već i između automobila i cestovne infrastrukture. 

Informacije o prometu kao i upozorenja već su dostupna jer neki modeli preko mobilne mreže već mogu razmjenjivati informacije o ograničenjima brzine ili upozorenja u slučaju nesreće. S informacijama o semaforima npr. Audi već pokazuje kako će izgledati mobilnost budućnosti. Zahvaljujući komunikaciji sa semaforima, moguće je smanjiti potrošnju i emisiju štetnih plinova te uštedjeti puno vremena. 

Taj sustav već je dostupan na nekim lokacijama u Sjedinjenim Državama i to u novim modelima Audija A4 i Q7 koji su opremljeni sustavom Audi connect.