Luka Banjšak odbio je preuzeti Renault Captur koji je osvojio u nagradnoj igri na godinu dana

Luka Banjšak

Svake godine svakog kvartala čitamo o poslovnim uspjesima Renault Hrvatska. Prodali su najviše u kategoriji malih te najviše u kategoriji srednjih te najviše ukupno ovakvih i onakvih.

Moglo bi se reći super im ide. Na godišnjoj globalnoj razini proizveli su i više od deset milijuna vozila. Osmislili su i nagradnu igru u vidu vlastite promocije u kojoj pobjednik dobiva automobil na besplatno korištenje godinu dana. Super. 

Ali nisu mogli niti pomisliti da bi jedan mladi i pametni student, pobjednik njihove nagradne igre Luka Banjšak, htio tu nagradu prepustiti onim kojima je ta nagrada potrebnija. I tu nastupa bijeda kapitalizma u punom sjaju, pokušavaju ga u tome spriječiti bizarnim razlozima kao bojaznošću od mogućih eventualnih oštećenja na vozilu te ovo te ono, bla, bla, bla… ma koga briga za eventualna oštećenja na jednom Capturu. I uspijeli su.

Luka Banjšak revoltiran bizarnim argumentima Renaulta zahvaljuje im na nagradi i vraća automobil Renault Captur. Bravo Luka, veliki i zdravi koraci za tebe a mali i truli koraci kapitalizma.


U najmanju je ruku čudno je da njihovi marketinški djelatnici nisu prepoznali puno veću promociju od one koju su sami osmislili a koja im se sada nudila na tanjuru. Da je nagradna igra održana u Francuskoj udruga bi dobila deset automobila a ne jedan, Lukin.

Ali o tim 'stručnjacima' otom potom...

Kao i u drugim segmentima našeg društva, najpoželjniji su glupi, nesposobni ali 'naši'. Zato će oni pametniji i sposobniji poput mladog studenta stomatologije Luke Banjšaka sa zagrebačke Šalate vjerovatno potražiti svoju sreću dalje od ove balkanske krčmetine koju su za sebe izgradili hrvatski političari, popovi,  branitelji, tajkuni, i mafijaši.


O detaljima nagradne igre pročitajte u nastavku teksta iz Lukinog posta sa Facebooka: 




Luka Banjsak
Facebook
Finalni update:
Dragi svi,
upravo sam se vratio iz Renaulta Hrvatska. Nisam uspio realizirati doniranje auta humanitarnoj organizaciji. Proveo sam više od 3 tjedna radeći na tome, u borbi sa pravnim sustavom. Nisam preuzeo Captur na korištenje i odrekao sam se nagrade u potpunosti iz osobnih razloga.
Iznimno sam tužan što je ovako moralo završiti. Kao što znate moja je ideja i želja bila, nakon što sam osvojio auto na godinu dana, prenijeti ga na neku humanitarnu organizaciju kako bi auto koristio onima kojima je to doista potrebno.
Poslao sam nekolicinu litanijskim e-mailova i ukupno 3 puta bio u stožeru Renaulta pokušavajući ih nagovoriti da jednostavno ugovor o preuzimanju vozila potpišu sa humanitarnom udrugom, no predstavnici Renaulta su bili previše rigidni po tom pitanju, navodeći kao obrazloženje "radi se o velikoj tvrtci i ne možemo promijeniti dobitnika" te "ostali finalisti bi se mogli naljutiti".
Smatram da su oba obrazloženja potpune besmislice iz specifičnog razloga što sam dobio izričito odobrenje od ostala 3 finalista da se slažu sa mojom odlukom da se vozilo donira u humanitarne svrhe. Prema pravilima Renault je zadržavao apsolutno pravo promjene pravila natječaja i na te su uvjete svi sudionici pristali prijavom na natječaj.
Kao alternativu Renault mi je ponudio da potpišem ugovor o preuzimanju vozila osobno, kao "Dobitnik" pa ga dam na korištenje, no taj ugovor je uključivao članak:
Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je Dobitnik odgovoran za svu štetu, tužbe i/ili zahtjev/e koji bi mogli nastati u svezi uporabe Vozila od strane Dobitnika i/ili radnjom, propustom ili povredom bilo koje odredbe ovog Ugovora od strane Dobitnika. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da će Dobitnik biti i ostati u svakom trenutku u potpunosti odgovoran i obvezan prema RNH-u za sve radnje ili propuste bilo koje druge osobe koja je sukladno odredbama ovog Ugovora bila također ovlaštena koristiti Vozilo, kao da su to radnje ili propusti Dobitnika, i ništa u ovom Ugovoru ne umanjuje ni jednu obvezu i ne dodaje ili zamjenjuje ijednog drugog ovlaštenog korisnika Vozila kao stranu ovog Ugovora umjesto Dobitnika. Dobitnik je dužan RNH-u nadoknaditi sve troškove izazvane prekršajima, kaznenim djelima i slično.
RNH=Renault Nissan Hrvatska
Nakon što sam angažirao odvjetnika o vlastitom trošku, savjetovao mi je da takvo ne potpisujem jer bi to značilo da preuzimam sve odgovornosti, od prekršajnih do kaznenih koje bi mogla napraviti bilo koja osoba koja upravlja vozilom, a to je apsolutno suludo. Svatko tko upravlja vozilom mora biti osobno odgovoran za svoje postupke.
Kroz posljednjih mjesec dana svojevoljno sam uložio vremena i novaca i ponudio Renaultu specifične korake koje bi trebali poduzeti da se nagrada prebaci. Sve sam duplo provjeravao sa odvjetnikom. Nisam imao priliku razgovarati sa direktorom Renaulta koji bi bio nadležna osoba i eventualno mogao osobno donijeti odluku o dopunama Pravilima nagradnog natječaja. Odgovor iz Renaulta je ponovno bio temeljen na izjavama: "radi se o velikoj tvrtci i jako je teško promijeniti dobitnika" i "što ako se ostali finalisti naljute?".
Sve ovo skupa ostavlja gorak okus u ustima, specifično zato jer je ideja imala humanitarnu notu, automobil su trebali koristiti "Vozači velikog srca" koji omogućavaju besplatan prijevoz za djecu, siromašne i bolesne, što do bolnica na preglede, što u suradnji sa "iznajmljivačima velikog srca" koji nude besplatni smještaj, kako bi omogućili barem kratak godišnji odmor obiteljima sa djecom koje si to ne mogu priuštiti. Odlazak u planine, u nacionalni park ili na more može trajati samo dan-dva, a jako puno znači nekome.
Volonteri iz udruge Staripapir ZanoviOsmijeh koji svi zajedno surađuju sa navedenim ljudima velikog srca i provode ove projekte bili su spremni svaku vožnju dokumentirati preko Facebooka i Renaultu ponuditi besplatnu promociju za cijelo trajanje korištenja vozila!
Ne mogu shvatiti kako i zašto bi se itko protivio ovoj ideji, koja je evidentno bila potpuni "win-win".
Naravno, Renault je imao apsolutno pravo ovako odlučiti, i odlučio je prema unaprijed definiranim pravilima-legalno. No, velika je razlika između termina legalno i legitimno.
Finalno, vas SVE pozivam da podržite Udrugu Udruga Stari Papir Za Novi Osmijeh i ako odvajate otpad u kućanstvu stari papir i čepove od boca stavite u posebnu vreću i kontaktirate ih. Vaš otpad će volonteri reciklirati i od toga prikupiti malo novaca za financiranje goriva za projekte Vozači velikog srca - Besplatan Humanitarni Prijevoz 
Sa druge strane također radite i nešto za okoliš.