High Power Charging Network - 400 HPC postaja do 2020. godine


BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, Audi i Porsche kreću u zajednički pothvat IONITY koji će razviti i implementirati mrežu punionica visoke snage (High Power Charging Network) za napajanje električnih vozila diljem Europe.

Otvaranjem oko 400 HPC postaja do 2020. godine, IONITY će olakšati putovanja na većim udaljenostima i označava važan korak za električna vozila. Prva paneuropska HPC mreža igra ključnu ulogu u uspostavi tržišta za električne automobile. 

Ove godine otvoriti će se ukupno 20 postaja, smještenih na glavnim cestama u Njemačkoj, Norveškoj i Austriji, u intervalima od 120 km, kroz partnerstva s tvrtkama "Tank & Rast", "Circle K" i "OMV". 

Do 2018. godine mreža će se proširiti na više od 100 postaja, od kojih svaka može opslužiti više klijenata koji voze različita vozila. S kapacitetom do 350 kW po točki punjenja, mreža će koristiti europski standard punjenja Combined Charging System kako bi se značajno smanjilo vrijeme punjenja u odnosu na postojeće sustave. 

Očekuje se kako će agnostički pristup marke i distribucija širom Europe olakšati prihvatljivost električnih vozila. Odabir najboljih lokacija uzima u obzir potencijalnu integraciju s postojećim tehnologijama punjenja dok IONITY pregovara s postojećim infrastrukturnim inicijativama, uključujući one koje podržavaju tvrtke sudionice i političke institucije. Investicija naglašava predanost koju proizvođači koji sudjeluju pokazuju glede električnih vozila i oslanja se na međunarodnu suradnju diljem industrije.

Osnivački partneri, BMW Grupa, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen Grupa imaju jednake udjele u zajedničkom pothvatu, dok su ostali proizvođači automobila pozvani da pomognu proširiti mrežu.

Hrvatska, kao turistička destinacija trebala bi prepoznati inicijativu IONITY te joj se što brže pridružiti i biti predvodnica Mediterana u razvoju mreže električnih postaja. Turisti diljem europe uskoro će početi pohoditi Jadran koristeći električna vozila a mi im nećemo imati što ponuditi. Susjedne turističke destinacije ozbiljno se pripremaju na tom planu. Takve inicijative biti će prioritetno prepoznate i podržane od europskih fondova za razvoj zato nema opravdanja za eventualno kašnjenje. Uspavana i nesposobna Hrvatska birokracija trebala bi prestati postojati radi sebe same i napraviti iskorak u toliko daleku im pamet. Bar jednom.