Nissan GT-R/C upravljan PlayStationom na Silverstoneu postigao brzinu veću od 210 km/h


Nissan GB i Sony Interactive Entertainment Europe zajedničkim su snagama osmislili ultimativni daljinski upravljan automobil – Nissan GT-R/C. Sve što je potrebno kako bi se oslobodila sva njegova snaga je mali pokret gumbom ili joystickom. Daljinski upravljan automobil, kojem je za ove potrebe uklonjena blokada brzine, može postići brzinu od 313 km/h, bez vozača za upravljačem.

Automobilom GT-R/C oko legendarne staze Silverstone upravljao je vozač momčadi NISMO Jann Mardenborough. Mardenborough je jedan od najuspješnijih pobjednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa razvoja trkaćih vozača. Jann je automobilom upravljao iz kokpita helikoptera Robinson R44 Raven II kojem je za tu priliku izdana posebna dozvola za let pri niskim visinama. 

Nissan GT-R/C konstruirao je proizvođač JLB Design Ltd. iz Velike Britanije na temelju serijskog modela R35 pokretanog V6 motorom snage 542 KS iz 2011., iste godine kad je Jann Mardenborough pobijedio u natjecanju GT akademije. On je u najbržem krugu (1:17:47) ostvario prosječnu brzinu od 122 km/h i najveću brzinu od 210 km/h. 

Ali vratimo se GT-R/C-u. On ima četiri robota koji su zaduženi za upravljanje, mijenjanje stupnjeva prijenosa, kočenje i ubrzavanje. Šest računala ugrađenih u prtljažnik prenose upute automobilu do 100 puta u sekundi. Položaj upravljača mjeri se u omjeru od 1:65.000. 

Obični je kontroler PS4 DualShock 4 spojen s mikroračunalom koje prihvaća signale joysticka i tipki te ih prenosi u sustave ugrađene u GT-R/C. Bežično upravljanje radi na udaljenosti do jednog kilometra.

Kako bi Mardenborough mogao procijeniti brzinu vozila u zavojima, u automobil je ugrađen senzor Racelogic VBOX Motorsport koji podatke prenosi na LCD zaslon u kokpitu helikoptera.

GT-R/C je opremljen i dvama neovisnim sigurnosnim sustavima koji funkcioniraju na različitim frekvencijama. Oni omogućuju dvojici dodatnih inženjera potpuno zaustavljanje automobila i gašenje motora u slučaju da glavni vozač izgubi nadzor nad vozilom.

James Brighton iz JLB Designa izjavio je: „GT-R/C je pred nas stavio jedinstvene izazove kojima smo morali doskočiti inovativnim rješenjima. Morali smo osigurati učinkovit rad robotiziranih sustava tijekom snažnih ubrzanja/kočenja te u zavojima u kojima djeluju snažne g-sile; realistično i sigurno upravljanje automobilom pri svim brzinama te neprekinutu vezu između automobila i kontrolera Playstation DualShock 4 uz minimalno kašnjenje u vremenu reakcije, neovisno o udaljenosti.

"Upravljanje, ubrzanje i kočenje odlično su podešeni, što mi je omogućilo preciznu kontrolu za bolji osjećaj u zavojima i stabilniju vožnju na brzim ravninama. Vožnja daljinski upravljanog Nissana GT-R pune veličine brzinom od 210 km/h na Silverstoneu iz helikoptera bila je zaista nezaboravno iskustvo. E, to su inovacije koje uzbuđuju!”

GT-R/C će 2018. biti na turneji osnovnim i srednjim školama diljem Velike Britanije kako bi potaknuo zanimanje učenika za predmete iz tzv. STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering i matematika).