Potpuno novi Nissan Leaf, najnapredniji serijski električni automobil


Novi LEAF na potpuno električni pogon, prvi je Nissanov automobil za europsko tržište koji će se koristiti naprednim sustavima za pomoć u vožnji u ranim fazama razvoja i prepun je revolucionarnih inovacija, kao što je papučica e-Pedal, koja omogućuje ubrzavanje i kočenje na jednom mjestu.



Nova generacija ima i veći domet, do 378 km s jednim punjenjem, te potpuno novi unutarnji i vanjski dizajn. Okosnica programa Nissan Intelligent Power u novom Nissanu LEAF njegov je e-pogon koji se odlikuje većom učinkovitošću, okretnim momentom i snagom, što rezultira dinamičnijim performansama. Novi pogon upotpunjen je naprednom litij-ionskom baterijom koja razvija više snage i ima veći kapacitet za pohranu energije.

Povrh bolje energetske učinkovitosti, novi e-pogon snagom od 110 kW postiže uzbudljive, linearne performanse. Okretni moment povećan je na 320 Nm, što omogućuje snažnija ubrzanja. Domet LEAFa s jednim punjenjem povećan je na 378 km prema Novom europskom voznom ciklusu. Za one koji žele ići još dalje, Nissan će krajem 2018. ponuditi i snažniju inačicu većeg kapaciteta pohrane energije po višoj cijeni. 

Vizija potencijala električnih vozila ne zaustavlja se samo na pokretanju vozila. Njegove baterije mogu se iskoristiti i kao pokretni uređaji za pohranu energije. 
Tehnologija spajanja vozila s mrežom (engl. Vehicle-to-Grid, V2G) dvosmjernim punjenjem omogućuje potpunu integraciju vozila s električnom mrežom. Povećava sposobnost upravljanja neprogramiranim protokom obnovljive energije, što omogućuje još širu integraciju obnovljivih izvora energije i čini ih još pristupačnijima. Sustav vlasnicima Nissanovih električnih vozila omogućuje povezivanje s električnom mrežom na način koji ih čini aktivnim dijelom električne mreže i tako im pruža dodatni izvor prihoda. Kad postane dostupnija, tehnologija V2G bit će prava revolucija za vlasnike Nissanovih električnih vozila, koji će postati aktivni sudionici na tržištu električnom energijom.  

Kupcima će se svidjeti i novi dizajn sučelja nove aplikacije za pametne telefone, koja će im omogućiti provjeru punjenja vozila, pronalazak najbliže punionice i grijanje ili rashlađivanje vozila prije nego što u njega uđu. 

Novi LEAF opremljen je trima novim inteligentnim tehnologijama za pomoć u vožnji. Prva od njih napredni je sustav za pomoć u vožnji ProPILOT. Taj se sustav upotrebljava za vožnju jednim voznim trakom na autocestama i vožnju čini jednostavnijom, opuštenijom i manje stresnom.

Druga tehnologija, ProPILOT Park, promijenit će način na koji vozači doživljavaju parkiranje. Taj sustav okreće upravljač, ubrzava, koči i mijenja stupanj prijenosa napred-natrag kako bi samostalno uveo automobil u parkirno mjesto. Zato vozači mogu uživati u potpuno bezbrižnom i preciznijem parkiranju.

Treći sustav, e-Pedal, revolucionarna je tehnologija koja mijenja način na koji vozimo. Ona vozačima omogućuje pokretanje vozila, ubrzanje, usporavanje i zaustavljanje jednostavnim prilagođavanjem pritiska na papučicu gasa. Kad vozač ne pritišće papučicu gasa, sustav automatski primjenjuje regenerativno kočenje trenjem i tako postupno potpuno zaustavlja automobil. 

Automobil će stajati na mjestu čak i na strmim uzbrdicama sve dok vozač ponovno ne pritisne papučicu. Odziv papučice e-Pedal na otvorenoj cesti vozaču nudi veći užitak. U slučaju naglog kočenja još je uvijek nužna upotreba konvencionalne kočnice.



Ukupna duljina 4480
Ukupna širina 1790
Ukupna visina 1535/1545

Međuosovinski razmak 2.700
Trag kotača (prednjih/stražnjih) 1.540/1.555
Najmanji razmak od tla 150
Otpor zraka 0,28
Gume 205/55R16 ili 215/50R17

Masa praznog vozila (min) 1.535
Kapacitet 5 putnika
Najveća dopuštena masa 1765-1795

Baterija
Vrsta Li-ion
Kapacitet 40 kWh

Električni motor
Naziv EM57
Najveća snaga 110 kW(150 KS)
Najveći okretni moment 320 Nm

Performanse
Domet 378 km (NEDC)
Vrijeme punjenja (normalno punjenje) 16 sati (3 kW)
8 sati (6 kW)
Vrijeme punjenja do 80 % kapaciteta (brzo punjenje) 40 minuta

Najveća brzina: 144 km/h
Ubrzanje: 0 - 100 km/h  7,9 sek