Škoda Vision E: Potpuno električni SUV Coupe iz Češke


Škoda do 2020. planira predstaviti potpuno električni model, a kako će on izgledati najbolje ilustrira ovaj koncept koji je pripremljen za salon automobila u Šangaju. Riječ je o konceptu nazvanom Vision E kao prethodnici buduće serijske proizvodnje.


Vision E velik je automobil s malim prevjesima i velikim međuosovinskim razmakom od 2850 mm što je primjerice više od Kodiaqa. To naravno osigurava jednu od najvažnijih karakteristika poznate češke marke, prostranost i praktičnost. U ovom slučaju to nije najbitnije, ali inženjeri i dizajneri u Mladoj Boleslavi svejedno su se držali osnovnih kućnih načela.

Što se pogona tiče, Vision E pokreće električni pogonski sklop snage 225 kW, odnosno 306 KS, a napajat će se iz litij-ionskih baterija koje su dovoljne za doseg od 500 kilometara. Podatak o ubrzanju od 0 do 100 km/h još je nepoznanica ali nagađanja su da se kreće ispod 5 sek. Najveća brzina preko 200 km/h.

Kada Visiona E postane serijski automobil, što se očekuje krajem 19. najkasnije početkom 20., to će biti drugi Škodin model baziran na Volkswagenovoj platformi MEB namijenjenoj električnim automobilima, a na tržištu će se pojaviti nakon Superba plug-in hibrida koji će biti prvi Škodin elektrificirani model.