Teror stupića na ulicama Zagreba


Ionako uske ulice grada Zagreba svakim danom postaju sve uže i sve manje prohodne zahvaljujući prvenstveno pregustom prometu ali i novonastaloj epidemiji stupića koji se postavljaju gdje treba i ne treba. U praksi ih ne bi trebalo biti nigdje jer samo smetaju i bitno otežavaju kretanje vozila.



Da je svima jasno da se tu ne radi o nekom ukrašavanju ili prometno regulatorno postavljenoj signalizaciji već o provizijama i korupciji gradonačelnika govori i nedavno prikazan prilog u RTL Direktu u kojem voditelj Zoran Šprajc jasno i glasno ukazuje upravo na prekomjeran broj ugrađenih stupića po najvećoj mogućoj cijeni. 

U našem gradu cijena stupića kreće početnom cijenom od 200 kuna s ugradnjom za jedan stupić. Za sada ih je postavljeno 30 000. Ali ne po cijeni od početnih 200 kuna za jednostavniji već po 1000 kuna za onaj najskuplji. U gradu se po naredbi gradonačelnika postavljaju samo najskuplja smetala jer je vjerojatno provizija za ta najveća. Koliko ih je do sada ugrađeno to nitko ne zna jer se postavljaju svakodnevno, danju i noću, gdje treba i ne treba.


Već ionako preuske ulice, koje grcaju pod količinom automobila, smanjuju se uzimajući od njih komad ovdje pa komad ondje i tako na bezbroj točaka u gradu što neupitno dodatno guši već potpuno zagušen promet. Na nekim mjestima predstavljaju pravu opasnost za sigurnost prometa. Kako novopečena demokracija u Hrvatskoj sve dopušta, nikakva kritika ne može zaustaviti gradonačelnika u njegovim mafijaškim rabotama. Tu i tamo ispali po koju floskulu „reći će građani svoje na izborima“, ili „svatko je nevin dok mu se ne dokaže“, ili „neka korumpirane institucije rade svoj posao“. Floskule se smišljaju u hodu i korupcija se nezaustavljivo nastavlja.


Već odavno je trebala biti napravljena nova studija prometa grada Zagreba. Nije napravljena. S uhljebljenim nepismenih rođacima s kupljenim diplomama Prometnog fakulteta neće ni biti. Sada možemo samo čekati nove izbore i nadati se. A stupići napreduju, epidemijski se šire i zasad im nema lijeka. 

Možemo se samo nadati da će novi gradonačelnik maknuti stupiće, naravno uz nove troškove, sada možda i veće od onih pri postavljanju jer tako to ovdje obično i biva. A sve to iz naših džepova, ponovo i ponovo i zauvijek. Odjebi gradonačelniče, dosta te je više bilo.