Ako vas je strah snijega, pripremite se za njega


Nemojte se bojati voziti po snijegu, ništa se bitno neće dogoditi. Mali pomaci klizanja u pravilu nisu veći od pola do jednog metra. Ako se to i dogodi, budite cool i pričekajte da se automobil smiri. Naravno to se odnosi na male, gradske, uobičajene brzine kretanja. Veći problem je strah u našim glavama, kojim nas bombardiraju mediji.

Ako vas je strah snijega, pripremite se za njega

Najbolje bi bilo otići na jedno veliko prazno parkiralište pokriveno snijegom. Provjeriti stanje rubnika ili stupića koji se eventualno ispod skrivaju. Kada ste to utvrdili i ako je sve čisto možete početi. Hrabro krenite naprijed većim gasom a zatim naglo kočite. Ponovite radnju ali sada s naglim skretanjem. Krenite polako a potom naglo. Krenite naglo unazad, okrenite volan i držite gas. Isto to ali sada jako pritisnite kočnicu. Pri jednom od naglih skretanja prema naprijed povucite ručnu kočnicu do kraja i naglo ju spustite dolje. Pokušajte krenuti s drugom brzinom bez gasa, također i s trećom brzinom ljuljajući automobil na kvačilu a to napravite tako da otpustite kvačilo do pola pa ga naglo vratite dolje, ponovite radnju. Svaki puta pričekajte da se automobil zaustavi do kraja. Sa svakim novim pokušajem automobil će vam biti sve bliži. Sve ove radnje dobro će vam doći da prevladate strah. Uvidjet ćete kako automobil reagira u pojedinim situacijama kada je snijeg u pitanju. Brzo ćete shvatiti da to i nije bauk a vaši potezi biti će sve smjeliji i kreativniji. Biti će zabavno. Kada se vratite na očišćenu cestu voziti ćete kao po suhom a pojedini mali nekontrolirani pomaci automobila neće vas više dovoditi do ludila.


Ceste se danas odlično čiste teškom mehanizacijom i kemijskim preparatima za topljenje snijega i leda pa je kod jakih padalina ključno pričekati nekoliko sati da prvo prođu cestari a potom možemo bez brige do svog odredišta. Ono što najviše u principu muči ljude je kretanje i izlaženje iz dubljeg snijega naših dvorišta i malih zakutnih ulica u kojima smo parkirali. To ćete riješiti ovako:


Upalite automobil i ostavite ga da radi dok vi vani očistite stakla. Zatim sjednite za volan stavite mjenjač u drugu brzinu i gurnite automobil malo prema naprijed ne dodajući gas. Današnji automobili imaju dovoljno Nm da bez problema mogu krenuti s onom količinom gasa koliko ga automobil ima na praznom hodu. Otpustite malo kuplung i odmah ga vratite dolje. Ponovite radnju još jednom ili nekoliko puta. Tek toliko da gume ugaze snijeg nekih 30 do 60 cm. Zatim isto pogurivanje automobila napravite prema unazad. Tako ćete ugaziti snijeg gumama i napraviti metar prohodnog puta. Ključno je da niti u jednom trenutku kotači ne prokliznu i ne naprave zaleđenu površinu. To ćete postići osjećajem. Kada stazica bude gotova vratite automobil u zadnji početni položaj, stavite ga u drugu brzinu i krenite žustro prema naprijed otpuštajući kvačilo i dodajući poprilično gasa, zabite ga u snijeg, držite gas i probijajte snijeg do očišćene ceste. Ako ne uspijete od prve ponovite radnje i eto vas časkom na crnoj cesti.


Bonus savjeti za one koji ne vjeruju onome što sam napisao:

Postoje još neke metode, kao zamoliti susjeda za lopatu, gurati, upaliti vatru ispod rezervoara, vući na uže, kopati rukama, grepsti noktima, hukati, zalijevati toplom vodom, ne dirati do proljeća…

Ima još jedna, to je lička metoda. Stavite automobil u prvu brzinu, otpustite kuplung, stisnite gas do daske i čekate da iščupa. Možda i poluosovinu. Ona vrijedi samo na teritoriju Like.