Nissan predstavio novi električni pogonski sustav e-POWER



Nissan Motor kupcima je predstavio svoj novi pogonski sustav e-POWER. To je prvi put da tehnologija e-POWER postaje dostupna kupcima, što je novi korak u strategiji elektrifikacije u sklopu programa inteligentne mobilnosti.


E-POWER upotrebljava tehnologiju električnog pogona usavršenu u Nissanu LEAF, najprodavanijem automobilu na električni pogon, prodanog u više od 250.000 primjeraka. Za razliku od pogonskog sustava modela LEAF, e-POWER upotrebljava i mali benzinski motor za punjenje snažne baterije u slučaju potrebe, čime se uklanja potreba za vanjskim punjačem. Sustav pritom razvija jednaku snagu.

Sustav sadržava motor na isključivo električni pogon, što znači da kotače pokreće električni motor. Snaga se iz visokonaponske baterije isporučuje do kompaktnog pogona koji čine benzinski motor, generator električne energije, inverter i motor. U konvencionalnim hibridnim sustavima, električni motor male snage spojen je s benzinskim motorom koji pokreće kotače kad je kapacitet baterije nizak (ili pri vožnji visokim brzinama). Međutim, u sustavu e-POWER benzinski motor nije spojen s kotačima, on samo puni bateriju. I za razliku od posve električnog pogona, snaga nastaje i u motoru, a ne samo u bateriji.

Takva struktura sustava općenito zahtijeva veći motor i bateriju jer je motor jedini izvor snage izravno povezan s kotačima. To je proizvođačima automobila otežalo ugradnju sustava u kompaktne automobile. Međutim, Nissan je svladao i to i naučio kako smanjiti obujam i masu, a istovremeno razviti brže načine upravljanja motorom i poboljšati upravljanje energijom. Posljedica je toga da upotrebljava manju bateriju od one ugrađenu u LEAF, ali koja donosi jednako iskustvo vožnje kao i posve električni pogon. 


Prednosti sustava e-POWER

E-POWER gotovo trenutačno donosi golem okretni moment, što povećava odzivnost motora i donosi uglađenije ubrzanje. Sustav je i iznimno tih, kao i posve električni pogon. Budući da se takav sustav mnogo rjeđe oslanja na motor, potrošnja goriva usporediva je s onom najnaprednijih konvencionalnih hibrida, posebice u gradskoj vožnji.


Povijest razvoja

Nissan svojim programom razvoja električnih vozila i tehnologije autonomne vožnje želi ostvariti budućnost vožnje bez emisija i nezgoda sa smrtnim posljedicama. Kako bi ta vizija postala stvarnost razvio je strategiju inteligentne mobilnosti koja najvažnije odluke marke temelji na sljedećim pitanjima: što pokreće automobile, kako se automobili voze i kako se automobili integriraju u društvo a pritom nastoji ostati usredotočen na stvaranje iskustva vožnje u kojem će vozači uživati. E-POWER je novi korak prema ostvarivanju vizije nulte stope emisija s pomoću novog i učinkovitijeg električnog pogona.

Njihovi inženjeri uspjeli su smanjiti obujam baterije na razinu konkurentskih sustava i pritom zadržati prednosti električnih vozila kao što su tih rad i učinkovita uporaba energije. Usto su primjenom Nissanovih tehnologija, poput integracije motora koji stvara električnu energiju, električnog pogona za uporabu u kompaktnim automobilima, povećanja krutosti pogonskog sustava i uglađenijeg rada sustava postavljeni temelji sustava e-POWER i njegove primjene u segmentu kompaktnih automobila.

Sustav je klasificiran kao serijski hibrid. Note e-POWER predstavlja prvo serijsko vozilo segmenta kompaktnih automobila pokretano serijskim hibridnim sustavom.