Novi veliki Škodin SUV zvat će se Kodiaq


Ime upućuje na kodijaka, medvjeda koji živi na istoimenom otoku ispred južne obale Aljaske. Način na koji se ime piše izveden je iz jezika prastanovnika tog otoka, Aleuta. Novim modelom, koji će biti predstavljen u drugoj polovini 2016. godine, ŠKODA započinje svoju novu ofenzivu modela u SUV-segmentu.



Na Kodiaku, surovom otoku smještenom ispred južne obale Aljaske, koji fascinira svojim divljim krajolikom,  - na 57° zemljopisne širine i 153° zemljopisne dužine -pored 14.000 ljudi živi i 3.500 kodijaka. Aleuti, prastanovnici otoka, zovu ga Taq uka 'aq - slovo "q" na kraju riječi karakteristično je za imena životinja. Preuzimanjem tog imena u naziv modela novog velikog SUV vozila ŠKODA odaje počast jeziku Aleuta. Istodobno slovo "q" daje potpuno osebujno ime novom jedinstvenom vozilu ŠKODA.

Veličina, snaga i visok nivo terenske kompetencije - medvjed po kojemu se zove i ŠKODA Kodiaq imaju zajedničke crte karaktera. Novi Škodin SUV, dugačak 4,70 m, može povesti do sedam osoba i snažno se probiti i na cestama izvan urbanog područja. Skrivena snaga zvijeri može se pronaći i u dizajnu ŠKODA Kodiaqa - njegove markantne, mišićave linije donose dinamiku, robusnost i izraženu sigurnost.

Obitelj je još jedna paralela između medvjeda kodijaka i novog ŠKODA Kodiaqa. Visine do tri metra i težine od oko 400 kilograma kod mužjaka kodijaci su jedna od najvećih i najsnažnijih vrsta medvjeda. Pritom oni - suprotno nekim drugim vrstama medvjeda - žive u miru i socijalizirani su: Uvijek dolaze u skupinama sličnim obiteljima, razmjenjuju iskustva ili se igraju jedni s drugima. Neki kodijaci dijele najbolja mjesta za lov na losose. Pritom te pametne životinje  - prema geslu "Simply Clever" - razvijaju trikove i tehnike, slično mnogim rješenjima upravljačkih elemenata ŠKODA automobila.

"Discover new grounds" (Otkrij nova područja) - pod tim geslom češki proizvođač automobila provodi uvođenje ŠKODA Kodiaqa na tržište. On stoji na početku nove SUV-ofenzive marke i  otvorit će vrata novim grupama kupaca u SUV-segmentima koji se dinamički povećavaju. ŠKODA Kodiaq će svoju premijeru slaviti u drugoj polovini 2016. godine, a početak prodaje na tržištu je planiran za početak 2017. godine.