Novi Renault Grand Scenic, po prvi put u segmentu 20-inčni kotači dio su serijske opreme, a dvobojna karoserija ističe njegov moderan dizajn


Modularna unutrašnjost i udobnost – dvije značajke na kojima je SCENIC izgradio svoj ugled dodatno su usavršene kako bi se još bolje ispunile potrebe obitelji. Funkcija automatskog preklapanja stražnjih sjedala One Touch Folding omogućuje dobivanje ravne podnice i olakšava utovar tereta jednim pritiskom tipke. Novi GRAND SCENIC 24 cm je dulji od novog Scénica i može se pohvaliti većim prtljažnim prostorom i većom ponudom prostora od manjeg brata: 718 dm3 prema normi VDA (inačica s pet sjedala): 222 dm3 više u usporedbi s novim Scénicom.



Novi GRAND SCENIC opremljen je brojnim sustavima za pomoć u vožnji, uključujući aktivno kočenje u nuždi s otkrivanjem pješaka u serijskoj opremi po prvi put u segmentu. Popis opreme nastavlja se tehnologijama iz višeg segmenta, poput sustava MULTI-SENSE, multimedijskog tableta R-LINK 2 s velikim 8,7-inčnim zaslonom i head-up zaslonom u boji. Posljednje, ali nipošto ne i manje važno, četvrta generacija modela Grand Scénica može se odabrati s Renaultovim elektrificiranim dizelskim motorom Hybrid Assist.


Udobnost za do sedam putnika 

Može se naručiti s pet ili sedam sjedala. Bez obzira koju izvedbu odabrali, putnici će uživati u jednakoj razini udobnosti na kojoj Scénic već godinama gradi svoj ugled. Modularna kabina prilagođena putnicima odlikuje se brojnim domišljatim rješenjima i opremom koja će ispuniti sve zahtjeve modernih obitelji.

- Prednja sjedala slična su onima u novom Espaceu. Sjedala bogatije opremljenih inačica mogu se podešavati u osam smjerova, uključujući u lumbalnom dijelu, te nude funkcije masaže i grijanja sjedišta. Poput sjedala u Scénicu 3, naslon suvozačeva sjedala može se preklopiti prema naprijed kako bi se u automobil mogli ugurati predmeti duljine do 2,85 m.

- Stražnja klupa djeljiva u omjeru 60:40 sa sjedištima koja se mogu pojedinačno klizati serijska je u svim inačicama. 

- U izvedbama sa sedam sjedala, preklopna sjedala u trećem redu slična su onima u Espaceu. 

- Sustav One Touch Folding, dostupan u bogatijim paketima opreme, jednim dodirom na zaslon sustava R-LINK 2 ili pritiskom na gumb u prtljažniku automatski preklapa stražnja sjedala u ravnu površinu i tako omogućuje jednostavan pristup velikom prtljažniku.

Klizna središnja konzola Easy Life – prepoznatljivo obilježje Scénica – poboljšana je kako bi ispunila dodatne zahtjeve putnika sprijeda i straga i nudi 13 l obujma prostora za odlaganje. U prednjem dijelu konzole nalaze se osvijetljeni pretinac za odlaganje zatvoren kliznim poklopcem i ugrađeni naslon za ruke, ispod kojeg se nalaze dva USB priključka, utor za SD karticu, 3,5-mm priključak i 12-V utičnica (ovisno o razini opreme). Putnici straga imaju pristup dvama USB priključcima, 3,5-mm priključku, 12-V utičnici i vlastitom prostoru za odlaganje.


Više prostora za putnike i veći prtljažnik u odnosu na novi SCENIC

Novi GRAND SCENIC, 24 cm dulji od novog Scénica nudi veći prtljažnik u usporedbi s manjim bratom. Kad su stražnja sjedala u krajnjem stražnjem položaju, izvedba s pet sjedala nudi 718 dm3 obujma prema normi VDA (765 litara). Kad se stražnja klupa pomakne u krajnji prednji položaj, ukupni kapacitet povećava se na 866 dm3 prema normi VDA.

Opremljen je i kliznom prekrivkom prtljažnika.

Ukupnim obujmom dodatnih pretinaca od 63 litre novi GRAND SCENIC predvodnik je klase produljenih kompaktnih monovolumena.

- Ladica Easy Life, još jedno obilježje preuzeto od novog Espacea, nalazi se ispred suvozača i nudi 11,5 litara obujma. To je tri litre više od uobičajenog pretinca. Osvijetljen i hlađen pretinac otvara se na senzor i automatski se zaključava kad je vozilo parkirano.

- Osim ladice Easy Life i središnje konzole, novi SCENIC raspolaže i brojnim drugim praktičnim rješenjima za odlaganje predmeta ukupnog obujma 38,5 litara. Za to su najviše zaslužna četiri pretinca u podu, kakve su obitelji oduvijek posebno cijenile.

Putnicima na stražnjoj klupi novog Scénica na raspolaganju su i praktični preklopni stolići Easy Life, idealni za duga putovanja. Kad je stolić rasklopljen mogu se priključiti i tableti različitih veličina. Kad su preklopljeni, na njima možete odložiti mobilni telefon, igraću konzolu ili bojice. Dva USB-priključka na stražnjem dijelu središnje konzole omogućuju uporabu elektroničkih uređaja bez brige da ćete isprazniti bateriju.

Dojmljivu količinu opreme novog Scénica namijenjene obiteljima upotpunjuju i sjenila za putnike na stražnjoj klupi, dostupna u serijskoj ili dodatnoj opremi, ovisno o inačici.


Novi GRAND SCENIC dostupan je s motorom Hybrid Assist 

Novi GRAND SCENIC na izbor nudi pet dizelskih motora – uključujući elektrificirani motor Hybrid Assist – i dva benzinska motora. Hybrid Assist, koji se sastoji od elektromotora i 48-voltne baterije, prikuplja energiju prilikom kočenja. Tako električni motor pomaže motoru s unutarnjim izgaranjem. Time se postižu snažnija ubrzanja i manja potrošnja goriva.



DIZELSKI MOTORI
BENZINSKI MOTOR
Energy dCi 110, šesterobrzinski ručni mjenjač
Energy TCe 115, šesterobrzinski ručni mjenjač
dCi 110 Hybrid Assist, šesterobrzinski ručni mjenjač
Energy TCe 130, šesterobrzinski ručni mjenjač
Energy dCi 110 EDC, sedmerobrzinski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom EDC

Energy dCi 130, šesterobrzinski ručni mjenjač

Energy dCi 160, šesterobrzinski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom EDC