Zakonska obaveza zamjene guma ljetnima stupa na snagu 15.travnja

Dolaskom proljeća i prelaskom na ljetno računanje vremena potrebno je zamijeniti zimske gume na automobilima. Prema hrvatskim zakonima, ljetne gume treba imati najkasnije do 15. travnja, dok je u većini zemalja Europske unije taj rok prošao sredinom prošlog mjeseca.



Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste od važnosti su za sigurnost. Dobro je da u svakom vremenskom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Već pri višim temperaturama zraka, iznad +7°C, zimske gume su podložnije bržem trošenju, ali i lošijem prianjanju na podlogu, koje imaju u uvjetima za koje su predviđene. 


Najbolje je, stoga, već od 15.travnja, na automobil staviti sve četiri ljetne, po mogućnosti istog proizvođača, marke i modela te dimenzija koje propisuje proizvođač automobila.


Kako bi se produžio vijek trajanja guma, preporuka je da se barem jednom mjesečno kontrolira pritisak tlaka u gumama, te da nakon određenog broja kilometara zamijene prednje sa stražnjim, ako su kupljene u istom intervalu.