Zahvaljujući Boschu, automobili sami pronalaze parkirna mjesta

Svako putovanje automobilom završi na parkirnom mjestu. Naravno, vozači ga prvo trebaju pronaći. U gradskim središtima na traženje parkirnih mjesta otpada gotovo trećina prometa, a parkirna mjesta uz rub kolnika iznimno su rijetka.


Nije ni čudo da je prema internetskom portalu Statista 87 posto vozača zainteresirano za rješenja koja olakšavaju parkiranje. „Potraga za slobodnim parkirnim mjestom je nepraktična, a obično i stresna i oduzima vrijeme”, izjavio je dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH.

Bosch je pronašao način kako da taj proces učini manje stresnim zahvaljujući otvorenoj platformi za usluge parkiranja temeljenog na zajednici. Posebnost tog rješenja činjenica je da automobil samostalno prepoznaje i izvještava o slobodnim parkirnim mjestima koje pronađe uz rub kolnika. Informacije se unose u digitalnu kartu za parkiranje i šalju se svim vozilima na kojima je usluga aktivirana putem primjerice navigacijskog sustava.

Vozači mogu zatim izravno doći do slobodnog parkirnog mjesta. Usluga značajno skraćuje potragu za parkirnim mjestom i smanjuje utjecaj na okoliš u gradovima. Vozačima bi trebala biti dostupna najkasnije do 2018. godine.