Volvo XC90, sportski terenac godine u Velikoj Britaniji

Volvo XC90 proglašen je najboljim sportskim terencom godine, od strane izbornog povjerenstva kojeg čini 27 novinara svjetski poznatih publikacija poput The Sunday Times, The Telegraph, Top Gear i Auto Express.



U sklopu dodjele “UK Car of the Year Adwards 2016.” Volvo XC90 izabran je kao najbolji SUV godine. Članovi izbornog povjerenstva bili su zaokupljeni njegovim dizajnom, tehnologijom, udobnošću svih aspekata aktivne i pasivne sigurnosti.


Suvremena tehnološka rješenja, sigurnosni sustavi, vanjski oblik i izniman interijer dio su ovog pobjedničkog paketa. Sve to zajedno pridonijelo je stvaranju automobila zavidne udobnosti, prostranosti i izvrsnih performansi. Zbog svega navedenog jasno je da Volvo stvara pravila igre u svijetu SUV vozila’’ - rekao je John Challe, voditelj izbora britanskog automobila godine.


Članove izbornog povjerenstva oduševio je i Sensus Connect komunikacijski sustav, koji povezuje intuitivni 9-inčni ekran na dodir sa sofisticiranim sustavom zvukovnih naredbi. Sensus Connect sustav putnicima omogućava spajanje na internet, korištenje raznih funkcionalnih aplikacija te upotrebu Apple CarPlay sustava, preko kojeg se automobil može povezati s pametnim telefonom.


Volvo XC90 dizajniran je na potpuno novoj SPA platformi i tehnološki je najsofisticiraniji automobil kojeg je Volvo ikad proizveo. Osim benzinskih i dizelskih motora, XC90 dostupan je i u hibridnoj verziji u kojoj isporučuje i do 409 KS, a u atmosferu ispušta samo 49 grama ugljičnog dioksida po kilometru.


Volvo XC90 primijećen je i u Hrvatskoj, gdje su ga gledatelji Auto-Moto TV-a proglasili najboljim automobilom na pogon na sva četiri kotača. ‘’Admiral’’ Volvo flote bit će snažan T8 benzinski motor sa snagom od 235kW koji će krajem ovog mjeseca biti dostupan i hrvatskim kupcima. 


Novi Volvo XC 90 i novi Audi Q7 jedini su, zasad, SUV modeli koji su uspjeli pobijediti masu vozila. Ta dva automobila teška dvije tone voznim svojstvima i dinamikom nadmašuju puno manja i lakša vozila koja bi već zbog samog svog oblika trebala biti u velikoj prednosti. Zato je odluka “UK Car of the Year Adwards 2016.” sasvim sigurno opravdana i pravilno dodjeljena.