Volkswagen Polo R WRC 2017

Volkswagen je u javnost pustio skicu i podatke svog budućeg trkaćeg automobila za Svjetsko prvenstvo u reliju u kojem dominiraju već nekoliko godina. Širi, lakši i snažniji!



Od 2017. kreću nova FIA-ina pravila za Svjetsko prvenstvo u reliju koja će učiniti WRC automobile bržim i atraktivnijim, a Volkswagen je objavio prve podatke i skicu budućeg Pola R WRC. Snažniji, brži i spektakularniji - novi Polo R WRC razvijat će oko 380 KS što je značajno povećanje u odnosu na aktualni automobil koji razvija 318 KS.


Polo R WRC Volkswagen razvija od 2015. kada je FIA objavila najnovija pravila za WRC automobile. Novi je Polo lakši, širi i značajno snažniji što je postignuto povećanjem restriktora usisa za tri milimetra u skladu s novim pravilima. Novost je i elektronski središnji diferencijal, a zahvaljujući novim pravilima koja dopuštaju manju ukupnu masu Polo R WRC olakšan je sa 1200 na 1175 kilograma. Samo za orijentaciju, standardni Polo težak je preko 1250 kg i to je bez komleksnog sigurnosnog kaveza, pogona na sve kotače i ostalih sigurnosnih dodataka na reli automobilu.


Širina automobila povećana je za pet centimetara,ponovno u skladu s novim pravilima. Vizualne promjene zaokružuju veliko stražnje krilo i veliki prednji spojler iako VW naglašava kako je na crtežu tek dizajnerski koncept i da stvarni automobil može izgledati značajno drukčije.


Sve tehnologije za novi automobil testirane su zasebno, ali tek u sezoni 2017. po prvi će puta biti korištene na natjecanju. Volkswagen se nada kako će nastaviti uspjeh aktualne generacije Pola R WRC koji trenutačno vodi u prvenstvu.