Škoda razvija svoj električni automobil, doseg od 500 kilometara, punjenje za 15 minuta

Škoda će svoj prvi električni automobil proizvesti 2020., a nastat će na potpuno novoj platformi grupe Volkswagen MEB napravljenoj posebno za električne modele. Inženjeri Škode dio su tima koji aktivno radi na stvaranju nove tehnologije baterija i razvoju platforme Volkswagen grupe kojoj je cilj napraviti automobil koji će imati doseg od 500 kilometara, punit će se za 15 minuta i čija će cijena biti ispod usporedivog modela s motorom s unutrašnjim izgaranjem.



Platforma MEB i njezina arhitektura razvijeni su posebno za električne automobile, a prvi je put prikazana javnosti na konceptu Volkswagen Budd-e u siječnju u Las Vegasu na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike. Baterije su smještene u ravnu podnicu, a sličnu ideju koristio je i Škodin koncept Vision S plug-in hibrid prikazan u Ženevi u ožujku. Smještanjem baterija u sredinu platforme Škoda je stvorila prostor za reći red sjedala u prtljažnom prostoru. Dosad su hibridi imali baterije u podnici prtljažnika što je smanjivalo koristan prostor i onemogućavalo ugradnju trećeg reda sjedala.


Detalji o Škodinoj verziji električnog automobila VW grupe nisu poznati, ali bit će u skladu s filozofijom marke i kombinirat će praktičniju formu petvratnog kompakta s većim prtljažnim prostorom od ostalih modela u Grupi po povoljnoj cijeni. Škodin pravi električni automobil u stvari će biti drugi model u novoj paleti elektrificiranih automobila koju tvrtka planira u bliskoj budućnosti. Prva Škoda koja će imati pomoć elektromotora bit će plug-in hibridna verzija Superba koja se očekuje 2019., a koristit će motore i baterije koji su dio komponenti aktualne platforme MQB. Pojačano uvođenje hibrida i električnih modela dio je novog Škodinog plana nazvanog "Strategija 2025." koji je zamijenio raniji plan "Strategija 2018." koji nije uključivao nikakve električne modele.