Biciklizam - Tour of Croatia 2016., najljepša razglednica Hrvatske

Tour of Croatia ove će se godine održati od 19. do 24. travnja na ukupno šest etapa. Početak utrke i grad iz kojeg će ove godine startati utrka je Osijek iz kojeg se preko Koprivnice i Ludbrega vozi do Varaždina. Nakon tih 230 kilometara cjelokupna organizacija se seli na Plitvička jezera, otkud drugo jutro biciklisti kreću prema Splitu. 



To je ujedno i najduža etapa ovogodišnje utrke od čak 240 kilometara. Sljedeći dan je na redu etapa Makarska – Šibenik, koja će uz ova dva grada pružiti televizijskim gledateljima da uživaju i u pogledu na Brela, Sinj, Tučepe, Podgoru, Drvenik, Gradac, Primošten i Rogoznicu. U petak, 22. travnja na redu je kraljevska etapa utrke Crikvenica – Vojak na Učkoj, a trasa će prolaziti kroz Novi Vinodolski, Kraljevicu i Rijeku. Spektakl je zagarantiran, jer kad utrka završi i televizijske kamere se okrenu prema Kvarneru ili Istri, bit će to pogled s najljepšeg balkona na svijetu. Novost na ovogodišnjoj utrci je ekipni kronometar koji će biti vožen na dužini od 40 kilometara između Poreča i Umaga, s prolaskom kroz Novigrad. I zadnja etapa kreće iz LifeClass Termi Sv. Martin na Muri, kroz Čakovec, Prelog, Sveti Ivan Zelinu do Zagreba. 


Grad Zagreb će ponovno biti domaćin finalne etape i proglašenja pobjednika utrke. Svima koji prate biciklizam još uvijek su u sjećanju atraktivni kadrovi u centru grada, a upravo je tako postavljena ruta izazvala veliko oduševljenje među stranim novinarima koji su uspon Mesničkom ulicom prema trgu Svetog Marka komentirali kao jednu od najbolje osmišljenih biciklističkih etapa. „Biciklistički sport zauzima važno mjesto u svjetskome promoviranju destinacija, a osobito me veseli što je Zagreb svojim prošlogodišnjim domaćinstvom Tour of Croatia prepoznat ne samo kao izvrstan suorganizator nego i kao grad gdje je biciklizam važna karika u ukupnoj cikloturističkoj ponudi. Zbog ljepote vizura našega grada, ali i ljepote ovog sporta, dijelim oduševljenje mnogobrojnih biciklista koji su Tour pratili putem Eurosporta ili onih koji su utrku vozili zagrebačkim ulicama. Želim da ovogodišnje izdanje utrke što se završava u našem gradu doprinese promociji biciklističkog sporta te da na sljedećima bude više hrvatskih vozača! Čestitam organizatorima! Osobito mi je drago da je među njima Vladimir Miholjević, čovjek čije je iskustvo profesionalnog biciklista koji je sudjelovao na najvećim utrkama i čija je strast prema biciklizmu najbolja garancija kvalitete svih budućih utrka kroz Hrvatsku. Kao domaćini vrhunskim ekipama svjetskog biciklizma, pozivam građane Zagreba da 24. travnja izađu na ulice i da svojim navijanjem daju podršku biciklistima“,  izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.


Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke. Oni su po uzoru na sličnu praksu kod velikih svjetskih biciklističkih utrka organizirali svečano predstavljanje etapa i timova za predstavnike partnera i medija. To je bila prilika da svoje dojmove o Tour of Croatia kažu i neki od glavnih partnera. Ministar turizma Republike Hrvatske, Anton Kliman izjavio je: „Prošle godine mogli smo svjedočiti prekrasnim kadrovima iz Hrvatske kroz ovaj iznimno vrijedan sportski događaj. Posebno mi je drago što će se ove godine utrka dodatno proširiti na dijelove Slavonije i Sjeverne Hrvatske i da će se time omogućiti da gledatelji diljem svijeta vide koliko je čitava Hrvatska uistinu lijepa. Ova manifestacija predstavlja ujedno i priliku da dodatno ojačamo našu turističku atraktivnost u razdoblju van ljetne sezone i da time pokažemo da Hrvatska ima puno više za ponuditi od samo 'sunca i mora'. Stoga mi je iznimno drago što Ministarstvo turizma i ove godine može podržati Tour of Croatia i pozdravljam svaki projekt koji čini Hrvatsku zanimljivijom, bogatijom i konkurentnijom destinacijom.“


Utrku će izravno prenositi HRT i Eurosport, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. 


Anton Kliman
Ivan Črnjarić
Milan Bandić
Ratomir Ivičić
Slaven Dobrović
Victoria Davies
Vladimir Miholjević i Ivan Črnjarić
Vladimir Miholjević