Opel na Ženevskom sajmu automobila 2016

“Opel je emocionalniji, inovativniji i jači nego ikad prije. Opel se vratio”, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe dr. Karl-Thomas Neumann na današnjem otvorenju Opelova štanda na 86. ženevskom sajmu automobila Dr. Neumann tijekom konferencije za medije predstavio je dvije svjetske premijere: Sportski automobil budućnosti GT Concept i kompaktni SUV Mokku X. Uz to će biti predstavljen i touring automobil Astra TCR, još jedan član obitelji Astri. „Otkad smo počeli s prodajom Astri u jesen 2015., primili smo više od 130 000 narudžbi“, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe o vrlo uspješnom početku prodaje nove generacije Astre. 


Nastavio je i dodao sljedeće nakon što je novi model dobio najcjenjeniju nagradu: „Nakon osvajanja nekoliko nacionalnih nagrada za automobil godine širom Europe, nova Opel Astra ponijela je jučer popodne i titulu Europskog automobila 2016. godine!“ Karavan Astra Sports Tourer naći će se za samo nekoliko tjedana u prodajnim salonima zastupnika i baš kao peterovratna sestra, lakša je i učinkovitija nego ikad prije te dolazi s ultramodernim tehnologijama.
Sportski automobil budućnosti: Svjetska premijera Opel GT Concepta

Opel još jednom označava čiste emocije, što je jasno pokazano svjetskom premijerom GT Concepta. Taj konceptni automobil spaja prošlost i budućnost, no nipošto ne pokušava oponašati svog slavnog prethodnika. Naprotiv, nudi novu interpretaciju uzbudljivog stila izvornika. „Ovo je jedan od najuzbudljivijih konceptnih automobila koje sam vidio u svom životu. Čista strast! Pokazuje tko smo: samopouzdani, smioni i inovativni“, rekao je dr. Neumann prilikom predstavljanja ovog zadivljujućeg čistokrvnog modela sa srednje postavljenim motorom (više sprijeda) i pogonom na stražnje kotače. 

GT Concept jednako je avangardan koliko i furistički – najvažnija je forma. Dug poklopac motora, iznimno kratki prevjesi, smiona crvena središnja linija i nedostatak kvaka i retrovizora kao i svih drugih suvišnih ukrasnih elemenata – to je čisti sportski automobil koji podiže Opelovu filozofiju skulpturalnog dizajna na novu razinu. „Stvorili smo GT Concept da bismo izrazili smion i emocionalan duh Opelove robne marke. On je dramatičan, skulpturalan i pun inovacija“, objasnio je Mark Adams, potpredsjednik dizajna.
Prodajni hit sada je još poželjniji: svjetska premijera Opel Mokke X

Opel Mokka pobuđivala je osjećaje od svojeg tržišnog predstavljanja prije tri godine – više od 300 000 vlasnika Mokke širom Europe ne može biti u krivu. No sada će ovaj SUV stvoren za avanture postati još poželjniji: „Nova Mokka X smionija je izvana, dok je iznutra krasi profinjena elegancija“, rekao je dr. Neumann o sljedećem koraku evolucije prodajnog hita u obliku kompaktnog SUV-a. Mokka X ima karakterističan dizajn s LED svjetlima za dnevnu vožnju u dominantnom oštrom obliku dvostrukog krila. 

Njena je unutrašnjost profinjena i dolazi s najnovijom generacijom informacijsko-multimedijskih sustava koji će je u ljeto kad krene u prodaju činiti najbolje povezanim trenutno dostupnim SUV-om. IntelliLink će donijeti svijet pametnih telefona u automobil putem platformi Apple CarPlay i Android Auto, a opcionalno je dostupan i Opel OnStar. No to nije sve: Opel će proširiti svoj portfelj motora dodavanjem novog 1,4-litarskog benzinskog motora s izravnim ubrizgavanjem. Taj ultramoderni motor dolazi u kombinaciji sa šesterostupanjskim automatskim mjenjačem, sustavom Start/Stop i pogonom na sve kotače (preliminarna potrošnja goriva i emisije CO2 u kombiniranom krugu testiranja: 6,6 l/100 km, 154 g/km). „Naš novi mali SUV uzbudljiv je, cjenovno pristupačan, inovativan i dostižan. Drugim riječima, pravi je Opel.“
Lagana, učinkovita, praktična, sportska: nova Opel Astra

Lakša, učinkovitija, agilnija i udobnija. „Nova Astra je najbolji automobil koji smo ikad proizveli. I ponovno je vodeća u svojoj klasi“, rekao je dr. Karl-Thomas Neumann. To ne potvrđuju samo narudžbe kupaca, nego i brojni usporedni testovi širom Europe u kojima je Astra pobijedila. Peterovratna varijanta je lakša do 200 kg, a Sports Tourer do 190 kg od prethodnog modela, čime je znatno poboljšana agilnost i udobnost u vožnji.

Motori najnovije generacije jamče pregršt užitka u vožnji. Nova Astra dolazi s brojnim tehnologijama i sustavima pomoći, od nagrađivanih prilagodljivih svjetala IntelliLux LED® s matricom do upozorenja na mogući frontalni sudar s kočenjem u slučaju sudara. „Zato je Astra uznemirila višu klasu“, objasnio je dr. Neumann. Sports Tourer naći će se u prodajnim salonima od sljedećeg mjeseca i sasvim će sigurno nastaviti uspjeh prethodnika. Ima prostraniju kabinu i već prtljažnik usprkos skoro nepromijenjenim vanjskim dimenzijama. Uz to, ona je prvi Opel s električnim podizačem poklopca prtljažnika koji se otvara i zatvara laganim pokretom nogom.

Pored GT Concepta dr. Karl-Thomas Neumann predstavio je još jednu zanimljivost za ljubitelje automobilizma – novu Astru TCR. Pogoni je 2-litarski motor sa 330 KS i 420 Nm i bit će jedna od novih natjecateljica na utrkama Touring Car Racing Series 2016. Neumann je izjavio i sljedeće: „Astra TCR nastavit će dugu tradiciju automobilizma u Opelu.“