Novi Volkswagen Pheaton, dugačak 5,05 sa međuosovinskim razmakom od 3 metra

Nova limuzina predstavlja vrh VW ponude luksuznih modela. VW Pheaton (naziv nosi porijeklo od rimske boginje Fides) zvanično nije nasljednik luksuzne limuzine Pheaton, već novi model ali svojim dimenzijama spada u istu klasu vozila. 



Automobil dugačak 5,05 m sa međuosovinskim razmakom od 3 metra, prvi je Volkswagenov takav model postavljen na MLB modularnu platformu. Pheaton je u potpunosti razvijen u Nemačkoj, a vizualno podsjeća na novi Passat sa produženim međuosovinskim razmakom. 

Proizvođač za sada nije objavio fotografije unutrašnjosti vozila, ali je priopćio da je auto opremljen svim poznatim dodacima poput električnog sistemom za zatvaranje vrata, grijanja i hlađenih sjedišta sa funkcijama masaže, Internetizacije, sigurnosnog kočenja u slučaju opasnosti, promatranje pješaka, pozivanjem u pomoć u slučaju nezgode s lociranjem iste a sistem zračnog ovjesa treba pružiti maksimalnu udobnost i komfor putnika, uz ugodno ambijentalno osvjetljenje za relaksaciju.

Za pogon je odabran 3.0 benzinski V6 motor koji razvija 300 ks (220 kW) i 440 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 kotača pomoću 4Motion sistema. 

Oni sa plićim džepom mogu računati na jeftiniji model opremljen četverocilindarskim 2.0 turbo punjenim benzincem koji pokreće samo prednje kotače. Volkswagen najavljuje da će ponuditi i Plug-In hibridnu verziju. Automobil u kineske prodajne salone stiže u jesen 2016, cijena za sada nije poznata. Pretpostavlja se da će početna biti oko 85 000 eura.