Novi Audi R8 Spyder V10, 0 do 100 km/h - 3,6 maksimalna brzina 318 km/h


Novi Audi R8 Spyder s V10 atmosferskim motorom spaja impresivne performanse s privlačnošću vožnje s otvorenim krovom. Njegov privlačni dizajn i napredne tehnologije demonstriraju stručnost ove premium marke. Audi je predstavio svoj novi sportski automobil visokih performansi i otvorenog krova na Njujorškom međunarodnom salonu automobila 2016.



"Sa svojim spontanim odzivom na gas, brzim porastom broja okretaja i jedinstvenim zvukom, ovaj 5.2 FSI atmosferski motor u novom Audiju R8 Spyder potiče stvarne emocije," rekao je Dr.-Ing. Stefan Knirsch, član upravnog odbora kompanije zadužen za tehnički razvoj. 
"U usporedbi s modelom R8 Coupé, zvuk motora u sportskom automobilu visokih performansi i otvorenog krova sada pruža još intenzivnije iskustvo."


Komponente od aluminija i ugljičnih vlakana: novi Audi Space Frame

Masa praznog vozila s dva sjedala iznosi samo 1.612 kilograma. Njegovu snažnu kralježnicu čini novo razvijeni Audi Space Frame (ASF) koji koristi princip konstrukcije s više vrsta materijala, uključujući aluminij i ugljična vlakna. Aluminijske komponente čine 79,6 posto njegove mase. Kao nastavak razvoja modela R8 Coupé formiraju rešetku koju su Audijevi inženjeri koristili za uključivanje specifičnih ojačanja, pogotovo u pragovima, A-nosačima i okviru vjetrobrana. Inovativne proizvodne metode spuštaju masu pojedinačnih komponenata za do deset posto. Kao rezultat, ova jako kruta karoserija teži samo 208 kilograma, u usporedbi s prethodnim modelom, njezina torzijska krutost se povećala za preko 50 posto.


Snažan moto sport DNK: V10 pogonska jedinica

Moćan, u sredinu ugrađen motor s dvostrukim sustavom ubrizgavanja određuje ton novog Audija R8 Spyder V10. Ovaj atmosferski 5.2 litreni motor ima dinamički odziv na gas. Njegova grmljavina - koja se može opcijski pojačati sportskim ispušnim sustavom s crnim završecima ispušnih cijevi - uzrokovat će trnce u tijelu. Snaga od 397 kW (540 KS) i okretni moment od 540 Nm pri 6.500 okr/min osiguravaju fenomenalne cestovne performanse: od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi, i maksimalna brzina od 318 km/h. Tehnologije učinkovitosti, kao što je novi režim slobodnog kretanja u kojem R8 krstari na ler gasu, također omogućuju za deset posto nižu potrošnju goriva u odnosu na prethodni model. Novi R8 Spyder u prosjeku troši 11,7 litara goriva na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisijama od 277 grama po kilometru.


Stabilnost i dinamika: quattro pogon

Iza V10 motora nalazi se sedam stupanjski S tronic mjenjač s munjevitim promjenama stupnjeva prijenosa koje vozač kontrolira elektroničkim putem - shift-by-wire. Ovaj mjenjač s dvostrukom spojkom usmjerava snagu motora na novo razvijeni quattro pogon s elektro-hidraulički aktiviranom višelamelnom spojkom na prednjoj osovini. Spojka za sve kotače, koja je za postizanje maksimalnih performansi hlađena vodom, usmjerava okretni moment motora u skladu s uvjetima vožnje - u ekstremnim slučajevima do 100 posto na prednje ili stražnje kotače. Inteligentni kontrolni sustav, uključen u Audi drive select, nudi četiri načina rada od krajnje dinamičnog do onog usmjerenog na udobnost. U kombinaciji s opcijskim R8 performance upravljačem, dostupna su tri dodatna programa vožnje: suho, mokro i snijeg. Oni čine upravljanje još preciznijim i stabilnijim, kako bi odgovaralo specifičnim uvjetima na cesti.


Fokus na vozača: kontrole

Kontrole su usmjerene prema vozaču koji svim važnim funkcijama može upravljati preko višenamjenskih i satelitskih tipki bez skidanja ruku s upravljača ili pogleda sa ceste. Veliki 12,3 inčni i potpuno digitalni Audi virtualni kokpit prikazuje sve informacije koristeći bogatu 3D grafiku - po želji, sa specijalnim performance prikazom koji uključuje informacije o dinamici vozila. Intuitivni MMI navigacijski sustav plus s MMI touch sučeljem dio je serijske opreme, kao i mikrofoni u pojasevima. Oni još više olakšavaju kontrolu funkcija vozila i telefona prirodnim glasom. MMI funkcija pretraživanja, koja predlaže rezultat pretrage nakon unosa samo prvih nekoliko slova, omogućuje brzi odabir željenih informacija.


Široki raspon: informacije i zabava, te Audi connect

S Audijevim sučeljem za pametne telefone nova tehnologija je našla svoj put u R8 Spyder. To omogućuje prikaz odabranog sadržaja s pametnog telefona direktno na Audijevom virtualnom kokpitu. Od sredine ove godine, ova opcija također će biti dostupna i za R8 Coupé. Također se može isporučiti i Audi phone box modul. On spaja mobilne telefone na antenu u automobilu i induktivno ih puni. Audi connect spaja R8 Spyder s Internetom preko LTE veze i time osigurava cijeli niz usluga - od streaminga online medijskih sadržaja do prometnih informacija u stvarnom vremenu.

Druga istaknuta značajka je Bang & Olufsen audio sustav. Po prvi put, Audi u svako sjedalo ugrađuje dva zvučnika u naslonu za glavu, što osigurava izvrsno audio iskustvo čak i tijekom vožnje s otvorenim krovom.


Bez kompromisa: kvaliteta izrade i oprema

Kvaliteta izrade novog modela R8 Spyder, koji se u velikoj mjeri izrađuje ručno u tvornici u blizini Neckarsulma, poštuje najviše standarde. Vozač i suvozač sjede u sportskim sjedalima ili školjkastim sjedalima s više zaobljenim oblikom, koja osiguravaju savršenu bočnu potporu. Uz bogatu serijsku opremu klijenti imaju gotovo neograničene mogućnosti prilagođavanja unutrašnjosti i vanjštine prema vlastitim željama. Dodaci za karoseriju, kao što su prednji spojler, difuzor i nova bočna krilca, također su dostupni u izvedbi od ugljičnih vlakana. LED prednja svjetla s novo razvijenom laserskom tehnologijom maksimaliziraju vidljivost i pogled za vozača, što povećava sigurnost tijekom noćne vožnje.



Potrošnja goriva gore spomenutih modela:

Audi R8 Spyder V10:

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 11,7;

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 277

Audi R8 Coupé V10:

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 11,4;

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 272

Audi R8 Coupé V10 plus:

Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 12,3;

Kombinirane CO2 emisije u g/km: 287