Nova Mercedesova E-klasa, početni model za 54.501 eura


Nova E-klasa u salone stiže krajem ožujka. Osobito je zanimanje za početni model E 220 d u izvedbi Edition1 koji ima cijenu od 54.501 eura do registracije! Ovu E klasu pokreće dvolitreni diesel Euro VI motor najveće snage 143kW, odnosno 194 KS uz 400 Nm okretnog momenta u širokom rasponu od 1.600 do 2.800 okretaja u minuti. Motor ispušta prosječno tek 102 grama CO2 po prijeđenom kilometru.



Bogata opremljena unutrašnjost u početnom je modelu presvučena tkaninom, a vanjštinu krasi Avantgarde izvedba. Dio opreme su i Multibeam LED glavna svjetla, kamera za vožnju unatrag, te Parking Pilot. Novi je model nešto veći i lakši od prethodnika, uz prepoznatljive elemente viđene na S i C klasi s kojima dijeli modularnu MRA platformu na kojoj je nastala.


E klasa jedan je od simbola Mercedes-Benza, ne samo zbog odličnih prodajnih rezultata kroz desetljeća nego i zbog nebrojenih inovacija koje su s vremenom postali automobilski standardi. Na tom tragu ovih je dana sve u znaku nove E klase koja će krajem ožujka stići u salone.




Nakon predstavljanja u Detroitu i povijesne dozvole za autonomnu vožnju po auocestama Nevade, svoj cestovni pohod E klasa nastavlja u Hrvatskoj. Dubrovnik i njegova okolica u znaku su trokrake zvijezde, a ceste Grada preplavljene su novim E klasama. 


Slijedeći tjedan kreće mega projekt lansiranja E klase koja svoju eru započinje upravo na hrvatskom jugu. Nakon što bude predstavljena Mercedesovim prodavačima iz cijelog svijeta, za upravljače će sjesti specijalizirani novinari i ocijeniti rad Mercedesovih stručnjaka. No, i prije toga se svi slažu kako je to najinovativnija limuzina, koja je letvicu standarda još jednom podignula iznad dosega konkurencije.


Službenu hrvatsku premijeru imat će početkom travnja na ponovo oživljenom Zagreb Auto Showu, no već nekoliko dana ranije u hrvatskim salonima moći će se vidjeti prvi modeli. Zahvaljujući iznimno bogatoj opremi, širokoj paleti motora, te vrhunskim sigurnosnim sustavima koje nudi, E klasa je na neviđeno pobudila ogromno zanimanje i stvorila listu narudžbi. Osobito je zanimanje za početni model E 220 d u izvedbi Edition1 koji ima cijenu od 54.501 eura do registracije! Ovu E klasu pokreće dvolitreni diesel Euro VI motor najveće snage 143kW, odnosno 194 KS uz 400 Nm okretnog momenta u širokom rasponu od 1.600 do 2.800 okretaja u minuti.




Novi je model nešto veći i lakši od prethodnika, uz prepoznatljive elemente viđene na S i C klasi s kojima dijeli modularnu MRA platformu na kojoj je nastala. Nova je E klasa duga 4922 mm, dok joj je međuosovinski razmak 2939 mm. Uz već spomenuti 220 d, E klasa će biti dostupna i s benzinskim E200 (184 KS), a ponuda će biti proširena dizelašima sa 150 KS i šesterocilindričnim s 258 KS, benzincima sa 183, 245 i 333 KS, te Plug-InHybridom s 286 KS.


Mercedes za model 220d navodi prosječnu potrošnju od samo 3,9 l/100 km, a za benzinac također nevjerojatnih 5,9 l/100 km. Sve će verzije standardno biti opremljene novim 9-stupanjskim 9G-Tronic automatskim mjenjačima, a kupcima će uz standardni biti ponuđena još dva ovjesa Direct Control i Air Body Control.