Fiat Tipo, novi kompaktni sedan, dizajniran u Italiji, razvijen u Turskoj

Novi kompaktni sedan prodavat će se u više od četrdeset zemalja diljem EMEA regije. Ovaj potpuno novi, četverovratni automobil, stvoren je od početka kao trovolumenski sedan a suštinski talijanski dizajn jamči osobnost,  stil i funkcionalnost. 



Rezultat je automobil koji maksimizira vrijednost za novac, to je ključni koncept u obitelji Fiat, prepun onog što kupci doista cijene, s jednostavnim rasponom i transparentnosti u komercijalnoj ponudi. FCA dodjelio je glavnu ulogu ovom modelu kojeg odlikuje dobar osjećaj u interijeru , prostranost, sveobuhvatan raspon i prepoznatljiv stil te time želi učvrstiti svoju prisutnost u cijeloj EMEA regiji. 


Fiat Tipo kombinira veliki kapacitet prtljažnog prostora (520 litara) s kompaktnim dimenzijama (4,54 m dužine, 1,79 m širine i 1,49 m visine). 2,64 m međuosovinskog razmaka najavljuje moguću dobru udobnost. 


Svatko može pronaći model za svoje potrebe i sklonosti. U EMEA regiji, line-up, uključuje tri razine opreme, četiri varijante motora (1.4 16v Fire 95 KS i 1.6 1.6v E.torQ 110 KS benzinski motori i dva turbo dizelska motora 1.3 Multijet II 95 KS i 1,6 Multijet II 120 KS ), dva mjenjača (pet ili šest-stupanjski ručni ili šest stupanjski automatski,  drugi na samo 1,6 E.torQ), palete različitih boja karoserije (pastelne i metalik), aluminiske naplatke (16 "i 17 ") i četiri različite unutarnje konfiguracije. Novi Fiat Tipo odlikuje pouzdan ovjes za precizne vožnje, odlično držanja ceste i dobru udobnost putnika. 


U istinskom Fiat stilu, novi Tipo donosi puno pametnih rješenja koja čine život ugodnijim za putnike. Kao standardne mogućnosti i dostupnosti Uconnect TM sustav s zaslonom osjetljivim na dodir u boji, hands-free Bluetooth sustav, audio streaming, čitač teksta i prepoznavanje glasa , AUX i USB te iPod integracije, kontrole na upravljaču, a uz doplatu, dostupna je stražnja parking kamera i novi TomTom 3D Touch navigacijski sustav. 


Ime Tipo, Fiat je koristio mnogo puta tijekom svoje, više od jednog stoljeća duge povijesti. Jedan od modela bio je automobil koji je proizveden u gotovo dva milijuna primjeraka od 1988. do 1995. godine. Nagrađen laskavom nagradom "Car of the Year 1989"  zbog svoje svestranosti, velikog unutarnjeg prostora i kompaktnih vanjskih dimenzija. Iste pobjedničke osobine nalaze se u novom modelu Tipo.


Novi Tipo dizajniran je u Italiji, u Centro Stile Fiat, razvijen u Turskoj zajedno s TOFAS R & D, koji je jedan od FCA najvećih istraživačkih i razvojnih centara, a prozvodi se u TOFAS tvornici u Bursi, jednoj od najboljih svjetskih automobilskih tvornica, dobitnica posebne nagrade „Zlatna medalja“. 


Veliki minus Fiatovih modela, zadnjih godina, išao je na račun unutrašnjosti vozila. Plastike slabe kvalitete i loša završna obrada svstavale su Fiat, po kvaliteti u unutrašnjosti vozila, u samo dno auto industrije. Nadamo se da su dosadašnje kritike urodile plodom te da se novi Tipo sada može mjeriti s konkurencijom i u tom segmentu.


Fiat Tipo Pop               1,4 BZ    95ks       99.967 kn 
Fiat Tipo Pop Star      1,3 JTD  95ks     109.866 kn 
Fiat Tipo Pop Star    1,6 JTD  120ks   123.698kn