Citroen, novi DS E-Tense

Godinu dana nakon lansiranja Marke i nekoliko dana nakon dovršetka obnove svih modela za europsko tržište, DS ponovno priređuje spektakl uz jedinstven automobil: DS E-TENSE. 



Plod znanja i umijeća dostojnog velikih francuskih luksuznih kuća te primjene digitalnih alata, DS E-TENSE jedinstven je po vanjskom dizajnu kao i po doživljaju vožnje koji pruža: spoj luksuza, visoke tehnologije i iznimnih performansi. Kao tehnološka i stilistička vizija Marke, to avangardno ostvarenje otvara vrata budućnosti i tako uvodi snažan električni pogonski sklop.


U unutrašnjosti automobila objedinjeni su znanje i umijeće francuskog luksuza te plemeniti materijali kao što je patinirana prošivena koža na sjedalima i reljefno obrađeni aluminij na središnjoj konzoli. Stručnjaci za izradu presvlaka DS uložiti su 800 sati rada kako bi osmislili, testirali i dobili konačnu verziju, primjerice, nove inačice sjedala u obliku narukvice ručnog sata ili armaturnu ploču. Na toj armaturnoj ploči valja naglasiti i hladan čelik koji joj daje futuristički izgled ili pak upravljač konkavnog oblika. Pravi dokaz te posvećenosti detaljima, koja je svojstvena marki DS, predstavlja reljefna obrada aluminija motivom naziva „Clous de Paris“ koji okružuje prekidače na središnjoj konzoli.


Spoj velikih francuskih luksuznih kuća


Za još profinjeniju unutrašnjost, francuske luksuzne marke izradile su predmete po mjeri, proizvode koji su plod uspješne suradnje i u potpunosti utjelovljuju vrijednosti Marke.


Etui za slušalice u suradnji s kućom Moynat


Pri osmišljavanju tog jedinstvenog predmeta umjetnički direktor kuće Moynat nadahnuo se remenom u obliku slova Y koji je u prošlosti držao kovčege za rezervne kotače pričvršćene na stražnjem dijelu vozila. Etui se sastoji od jednog glavnog pojasa proizvedenog od prirodne teleće kože ekskluzivne boje Sienna čija patina s vremenom postaje sve ljepša. U potpunosti su ga ručno izradili visokokvalificirani majstori u skladu s besprijekornom tradicijom visokog francuskoga kožarstva.

U unutrašnjosti se nalazi vrećica od mekane kože s podstavom od kozjeg krzna jantarne boje. Taj je model svestran jer se pričvršćuje na vozačevo sjedalo kako bi se zajamčila savršena sigurnost. Može se i ukloniti te je zamišljen za prenošenje slušalica na praktičan i elegantan način. Može se upotrebljavati i kao ručna torba.


Ručni sat, unikatni primjerak proizvođača BRM Chronographes


Kao pravo ostvarenje urarske tehnologije (model Records TB), taj ručni sat osmišljen za vozača ili vozačicu modela DS E-TENSE nosi se na zapešću ili se pričvršćuje na središnju konzolu automobila. Kućište je nagnuto pod kutom od 90° kako bi se tijekom vožnje moglo pogledati na sat.


Iznimno iskustvo slušanja zahvaljujući sustavu FOCAL


U savršeno tihoj kabini, osjećaj koji pruža jedinstven zvučni sustav uistinu se širi. Tako, za ekskluzivno iskustvo, devet zvučnika Hi-Fi FOCAL Utopia kabinu modela DS E-TENSE pretvaraju u auditorij za najzahtjevnije ljubitelje kvalitetnog zvuka. Francusko znanje i umijeće proizvođača FOCAL povezuje užitak i vrlo naprednu tehnologiju za zvuk koji je dostojan tog iznimnog vozila.

Taj je pothvat jedinstven jer je Marka odabrala partnere koje se rijetko viđa u svijetu automobila.


SPOJ NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

Učinkovit električni automobil


U skladu sa svojim sudjelovanjem na svjetskom prvenstvu Formule E, marka DS odlučila je svoje najnovije djelo opremiti ekološkim, tihim i nadasve učinkovitim pogonskim sklopom: posve električnim motorom snage 402 KS s okretnim momentom od 516 Nm. S dosegom od 310 km u mješovitoj vožnji (odnosno 360 km u gradskoj vožnji), DS E-TENSE zauzima značajan položaj u svijetu visokoučinkovitih automobila GT.

Litij-ionske baterije smještene su ispod šasije automobila što omogućuje nisko težište i uravnoteženo raspoređivanje okretnog momenta među osovinama. 

Kako bi se to ostvarilo, jednodijelna šasija s dva mjesta izrađena je od ugljičnih vlakana te je opremljena zasebnim ovjesima iznad kojih su postavljena dvostruka trokutasta ramena. S vrlo niskim težištem, koje je postignuto postavljanjem baterija ispod podnice, svojstva vozila odlikuju se strogoćom i preciznošću te, osobito, dinamičnošću u potpunoj sigurnosti (ponajprije zahvaljujući trenutnoj i uravnoteženoj raspodijeli okretnog momenta na osovine). Silueta, ugljični ekstraktor zraka i ravno dno uvelike pridonose aerodinamičnim svojstvima automobila. Ne treba zaboraviti ni gume MICHELIN (učinkovite i pri visokom okretnom momentu električnog pogonskog sklopa) koje su posebno razvijene za sigurnu i udobnu vožnju čak i pri velikoj brzini.




Tu sigurnu i udobnu vožnju pojednostavnjuju digitalni instrumenti visoke razlučivosti s digitalnom instrumentom pločom od 12'' povezanom s dodirnim zaslonom od 10''. Na njemu su učinkovite i intuitivne komande kojima upravlja elektronički sustav razvijen u suradnji s tvrtkom Coyote. 


U unutrašnjosti kabine svakome su dostupni svi tehnički podaci o automobilu, kao što su parametri za mjerenje čistoće zraka, broj okretaja obaju motora ili pak jedinstven sustav za reprodukciju medijskih sadržaja. Ti su podaci još jedan dokaz posvećenosti detaljima marke DS jer se prikazuju u stilu koji je istodobno profinjen i tehnološki napredan. Tako su grafički elementi animirani i podsjećaju na zrakoplovstvo, a primjerice reljefni motivi, (u bojama Champagne i Carmin) koje je moguće osjetiti pod prstima, osobito najavljuju izgled budućih sučelja marke DS.