BMW-ov program novih hibridnih i električnih vozila

BMW je službeno potvrdio kako će seriju vozila na hibridni i električni pogon (BMW i) uskoro krasiti noviteti. Nedavno predstavljeni koncept modela i8 Roadster na cestama će se pojaviti 2018. godine, a već ove godine BMW i3 dobit će značajnu nadogradnju baterije. Pored toga, 'uskoro' valja očekivati i predstavljanje tehnološke perjanice BMW i NEXT



BMW i8 u Roadster konceptnoj varijanti poznat je još od 2012., a na nedavno održanom sajmu CES u Las Vegasu Bavarci su otkrili i verziju bez vrata. Verzija namijenjena serijskoj proizvodnji ostavit će najbitnije linije, no u odnosu na koncept valja se brinuti o sigurnosti putnika pa na verziju bez vrata, usprkos atraktivnosti, izgledno valja zaboraviti. Ostali tehnički detalji nisu poznati, što nije čudno s obzirom da je serijska proizvodnja planirana tek za 2018. godinu.

Što je bitnije u BMW-ovoj najavi, već ovu godinu njihov popularni model i3 dostupan u potpuno električnoj i range-extender izvedbi doživjet će doradu dizajna, ali i 50 posto veći kapacitet baterije. 

BMW već opako pruža pipke i u budućnost te u seriji vozila s oznakom 'i' žele predstaviti i tehnološku perjanicu, trenutno poznatu pod nazivom i NEXT. 'Ona će nam omogućiti da BMW i oznaku dovedemo na sasvim novu razinu', rekao je Harald Kruger, predsjednik upravnog odbora BMW AG. BMW i NEXT donijet će sve bitnije aspekte budućnosti vožnje, što uključuje i mogućnost autonomne vožnje, digitalnu povezivost, 'inteligentnu konstrukciju' te sljedeću generaciju 'elektro-mobilnosti'. 

Otkako su predstavili BMW i liniju vozila, do danas je isporučeno više od 50 tisuća primjeraka, prepoznatljivih u svim dijelovima svijeta, navode u BMW-u. S razvojem tehnologija i rastom zanimanja potrošača za hibridna i električna vozila, jasno je da BMW itekako mora početi agresivnije realizirati svoje planove. 
izvor: t-portal