Nova Gradiška, Anita Vidić dizajnirala vozilo na tragu Batmobila i letjelice iz Ratova zvijezda

“Čim sam počela istraživati dizajn solarnih vozila, shvatila sam da većinom izgledaju kao kreveti na kotačima. Pomislila sam kako bi bilo dobro da moje vozilo izgleda svemirski, potpuno drugačije od svega dosad viđenog”, kaže srednjoškolka Anita Vidić.



Tri ili četiri kotača

Iako ima samo 16 godina, ova Novogradiščanka razvila je i dizajnirala u svijetu neviđeno solarno vozilo kojim želi pobijediti na Solar Street Race utrci koja će se u lipnju održati u Sisku. Kako sama kaže, sve je počelo s dodatnim aktivnostima u školi. Željela je posvetiti vrijeme nečemu što bi bilo malo važnije od prijašnjih školskih projekata.

Guglanjem je naišla na utrke solarnih vozila u Sisku i istražila sve što ju je zanimalo. Njezina ekipa prijavila se za sudjelovanje i trebalo je još samo dizajnirati auto. Predloženi nacrti drugih učenika činili su joj se nepraktičnim i ne osobito lijepim, pa je odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

– Jedne večeri na televiziji sam vidjela najavu za film Batman. To me je inspiriralo. U posljednjoj epizodi meni omiljenih Zvjezdanih ratova vidjela sam razne dizajne letjelica i vozila i nekako iz svakog izvukla ponešto – ističe ova nadarena učenica drugog razreda novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole.


Nacrtala je nekoliko crteža i svaki je bivao sve bolji i bolji, dok nije došla do finalne verzije.

Njezin solarni automobil oduševio je sve koji su ga vidjeli, osobito nakon što joj je bratić koji se bavi programiranjem na osnovi idejnog rješenja načinio 3D model. Kod dizajniranja se pridržavala tehničkih uvjeta i propozicija koje nalažu da solarni automobili na utrci moraju imati tri ili četiri kotača, maksimalnu snagu motora do 1500 vati, akumulator od minimalno 80 kilograma te minimalnu površinu solarnih ćelija od tri četvorna metra.


Školjka od karbona

Autom će u Sisku upravljati sama, ali za izradu vozila po njezinu dizajnu potrebno je 200 tisuća kuna, pa iz škole mole sve koji su zainteresirani da novčanim sredstvima ili na neki drugi način pomognu u realizaciji projekta. Posao će se odvijati pod budnim okom nastavnika i najužeg tima od petnaest učenika, među kojima je i Anita.

– Radimo na tome da školjku vozila izradimo od karbona. Od sponzora očekujemo financijsku pomoć potrebnu za nabavu materijala i skupu CNC obradu kalupa – nastavlja Anita.

Prema njezinim riječima, sve tvrtke koje su do sada posjetili pozitivno su odgovorile na njihovu zamolbu. Svi su oduševljeni projektom i pokazali su veliku zainteresiranost za sudjelovanje. Anita u školi voli sve predmete, ali omiljeni su joj računalstvo i elektrotehnika.

I njezin budući faks bit će vezan za to područje, a jednoga dana želi razviti i vlastiti elektrotehnički proizvod upakiran u vrhunski dizajn.

Obožava čitati knjige i puno vremena provodi u “virtualnom svijetu”, osobito zimi, a preko ljeta uživa u rolanju, plivanju i vožnji biciklom. Zbog rada na projektu malo je zanemarila školu, ali ocjene su joj i dalje dobre. Uvjerena je u odličan rezultat na natjecanju, a na upit ima li neko inovativno tehnološko rješenje na kojemu temelji svoj optimizam, odgovorila je:

– O detaljima koji su ključni za pobjedu ne govori se prije utrke. Znanje je moć u ovom slučaju!
izvor:vecernji list