Tesla

Automobilska marka "Tesla" pojavila se na tržištu 2003., i to s ciljem formiranja široke palete električnih automobila. Prvi model ove američke tvrtke bio je Roadster (2008.-2012.) koji je prodan u 2400 komada. Kao baza je poslužio Lotus Elise, čiji je klasični motor zamijenjen električnim, dok su litijionske baterije koncepcijski identične onima u prijenosnim računalima. 



Teoretski je doseg bio oko 300 km, no u praksi je brojka bila znatno manja. Baterije su danas jezgra kompetencije tvrtke Tesla, pa nije nimalo neobično što Model S (uveden 2012.) ovisno o kapacitetu baterije (70, 85 i 90 kWh) uspijeva prijeći i do 500 km bez punjenja. Top verzija modela S zove se P85D i od nule do 100 km/h ubrzava za samo tri sekunde. 


Limuzina duga 4,97 metara u svojoj unutrašnjosti nudi smještaj za čak do sedam putnika. Mnogima će se dopasti i golem tablet monitor preko kojeg se upravlja većinom funkcija u automobilu čak i odabirom stražnjeg/prednjeg pogona. 




Najnoviji modeli u nazivu nose oznaku „D" što znači „dual motor", odnosno jedan elektromotor po osovini. Nakon odugovlačenja i odgađanja, napokon je predstavljen i Model X prvi električni SUV dug 5,02 i visok 1,68 metara. Naročito su upečatljiva njegova stražnja krilna vrata kroz koja se ulazi do stražnje klupe (četiri ili pet mjesta). Unatoč očiglednim financijskim problemima, koncem je najavio skorašnje lansiranje kompaktne limuzine pod nazivom Model 3 te njegova SUV derivata Model Y. 




Tesla...