Rimac Automobili predstaviti će produkcijsku verziju svog potpuno-električnog superautomobila, Koncept One, na Geneva Motor Show 2016

Rimac, Concept One ima četiri električna motora, od kojih je svaki povezan s jednim kotačem smještenim na središnjem dijelu obje osovine. Arhitektura ovog vozila je u usporedbi s tradicionalnim automobilima s motorom na unutarnje izgaranje radikalno drugačija.



S pogonskim sklopom koji raspolaže s enormnih 1088 KS i za nepovjerovati 1600 Nm okretnog momenta, sustav Rimac All Wheel Torque Vectoring (R-AWTV), razvijen u tvrtki Rimac Automobili za Concept One, izračunava optimalni moment koji prenosi na svaki pojedini kotač.

R AWTV koristi inoformacije dobivene od senzora koji su strateški pozicionirani na šasiji automobila te preračunava distribuciju okretnog momenta za svaki pojedini kotač. Na taj način se zasebnim kontroliranjem svakog električnog motora postiže veća fleksibilnost i upravljivost automobila.

Rimac Automobili will unveil the production version of the world’s first all-electric hypercar, the Concept_One, at the Geneva Motor Show 2016



Concept One ima baterijski sustav s 8450 ćelija, koje su pojedinačno nadzirane i kojima se upravlja preko kućnog kontrolnog modula, a sustav prilikom ubrzanja može isporučiti 1 MW snage. Dva stražnja električna motora su opremljena mjenjačem s dvostrukom spojkom s dvije brzine.



Concept One može se cijelo vrijeme voziti u jednoj brzini jer čak i tada raspolaže s više momenta od većine sportskih automobila. Da se radi o trkaćem automobilu govori podatak o ubrzanju od 0-100 km za nevjerojatnih 2,6 sekundi, od 0-200 za 5,6 sekundi, a od i do 300 km/h za 13,1 sekundi. Concept One dostiže maksimalnu brzinu od 365 km/h.



Vozač može izabrati između četiri modula vožnje: comfort, control, track i drift moda, posljednji je namijenjen za drift staze. Za zaustavljanje automobila tu su keramičke kočnice, a regenerativnim kočenjem predviđeno je apsorbiranje do 400 kilovata.




Jedna od najposjećenijih stranica na internetu Mashable objavila je članak na koji bi, osim ekipe u tvrtki Rimac Automobili, trebali biti ponosni svi. Objava naslovljena 'Oprosti. Tesla, najbrži električni automobil napravljen je u… Hrvatskoj?' izvlači osmijeh na lice i to usprkos činjenici da se radi o segmentu automobila koji si može priuštiti tek šačica najbogatijih na svijetu.

Rimac Automobili will unveil the production version of the world’s first all-electric hypercar, the Concept_One, at the Geneva Motor Show 2016...