Nova Opel Mokka X, ovaj subkompaktni SUV uspješno odražava duh svog vremena

Opel Mokka X biti će premijerno predstavljena na skorašnjem Ženevskom sajmu automobila (od 3. do 13. ožujka 2016.) i naći će se na tržištu na jesen.



Donijeti će svjež dizajn vanjštine, novu unutrašnjost i nove informacijsko-multimedijske sustave sljedeće generacije. Uz nedavno predstavljenu novu generaciju „supertihih dizela“ s motorima zapremine 1,6 litara, nova Mokka X ponudit će i više benzinskih agregata s novom generacijom 1,4-litarskih Direct Injection Turbo motora spojenih s automatskim mjenjačima, tehnologijom Start/Stop i pogonom na sve kotače.


Novi šesterostupanjski automatski mjenjač s prilagodljivim pogonom na sve kotače

Nakon predstavljanja svoje nove generacije „supertihih dizelskih motora“ zapremine 1,6 litara s 81 kW/110 KS i 100 kW/136 KS, portfelj pogonskih sustava Opelova SUV-a sada će biti obogaćen novim benzinskim agregatima. Nova generacija 1,4-litarskog turbo motora s izravnim ubrizgavanjem i 112 kW/152 KS koji je nedavno prvi put predstavljen s novom Astrom bit će dostupan u kombinaciji sa šesterostupanjskim automatskim mjenjačem, značajkom Start/Stop i prilagodljivim pogonom na sve kotače (emisije CO2 i potrošnja goriva u kombiniranom krugu prema preliminarnim podacima: 154 g/km, 6,6 l/100 km). 


Tehnologija pogona na sve kotače s elektromagnetskom spojkom s više pločica pametna je i učinkovita. Kad je cesta suha, prednji kotači pogone vozilo naprijed (osim prilikom kretanja kad je vozilo u pogonu na sve kotače), što znači da potrošnja goriva ostaje niska. Ovisno o uvjetima na cesti, raspon automatski i neprimjetno varira od 100 % pogona na prednje kotače na suhoj cesti, što smanjuje potrošnju goriva, do maksimalnoj raspodjeli okretnog momenta od 50 % između prednje i stražnje osovine, npr. kad je cesta prekrivena debelim slojem vode.





Najbolje povezan i najudobniji automobil u segmentu 

Baš kao nova Opel Astra, i Mokka X bit će od prvog predstavljanja dostupna sa svim uslugama OnStar. Uz to, s novom će Mokkom X biti predstavljene i dvije verzije nove generacije informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink. One će u automobil donijeti svijet pametnih telefona putem projiciranja zaslona mobitela Apple CarPlay i Android Auto.


Nova Mokka X može se pohvaliti i svojom udobnošću. Kao kod većine Opelovih modela, AGR (Kampanja za zdravija leđa pod vodstvom nezavisnih stručnjaka ortopeda) testirao je i certificirao ergonomska sjedala, jedinstvena u segmentu, čime duga putovanja autocestom postaju jednako udobna kao i kratki izleti na teške terene. Ona ima još jednu značajku koja pridonosi ugodnosti korištenja: otključavanje i kretanje bez ključa. Vozač ne mora aktivno pritisnuti gumb na ključu da bi otključao ili zaključao automobil – samo treba imati ključ u džepu i pritisnuti gumbić na bilo kojoj kvaki da bi omogućio ili onemogućio pristup kabini ili prtljažniku vozila. I pokretanje/paljenje vozila odvija se bez ključa.


Sa svojim novim dizajnom, upotpunjenom ponudom pogonskih motora, već dokazanim sposobnostima off-road vožnje, s mogućnostima povezivanja i udobnošću nova Mokka X dolazi sa preduvjetima za nastavak priče o uspjehu svoje prethodnice, koja je, između ostalog, u Njemačkoj osvojila dvije nagrade „Automobil godine s pogonom na sve kotače“ i dvije nagrade „Poslovni automobil godine“.





New Opel Mokka X, this subcompact SUV successfully reflects the spirit of its time...