Hrvatska, oprez na auto-ceste stiže deset novih presretača

 Motor mora biti dizelski sa šest cilindara, snažan najmanje 160 kW (218 KS), sposoban ubrzavati do 100km/h za najviše sedam sekundi i postizati najveću brzinu od najmanje 230 km/h. 



Pogađate, to je samo dio uvjeta iz javnog natječaja za nabavu novih presretača, koji je još sredinom 2015. objavio Državni ured za središnju javnu nabavu. Nisu to, međutim, svi postavljeni uvjeti da bi se moglo uspješno konkurirati za poziciju cestovnog lovca, koji bi policiji trebali biti isporučeni krajem veljače. Motor, naime, smije imati emisiju CO2 do najviše 160 g/km, a novi presretači obavezno moraju imati i pogon 4x4 te automatski mjenjač. Što se dimenzija i gabarita tiče, tražila se dužina od najmanje 4,5 metara, međuosovinski razmak od najmanje 2,7 metara, a prtljažnik treba imati obujam od najmanje 450 litara. I, na kraju treba se raditi o modelu srednje klase. 


Velika investicija 

Kupnja presretača zapravo je samo parcijalni dio velikog natječaja kojim se za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i Državne uprave za zaštitu i spašavanje nabavlja flota od 32 vozila raznih namjena - za očevide, ophodnju, spašavanje na nepristupačnom terenu... a sve u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. - 2020. Vlada je za cijelu nabavu predvidjela 13,338 milijuna kuna, a cijela nabava u međuvremenu je realizirana u vrijednosti od 11,8 odnose na pojedine dijelove nabave, pa tako i na 13 presretača, još nije objavljeno. 




No, s obzirom na tražene zahtjeve, uvjete za presretače zadovoljavaju samo dva modela: Audi A4 3.0 TDI Quattro (218 i 272 KS) te BMW 330d Xdrive (258 KS), odnosno 335 xDrive (313 KS), koji prema službenim cjenicima privatni kupci plaćaju od 437.580 (A4 s 218 KS) do 527.720 kuna (BMW s 313 KS). Iz toga bi se moglo zaključiti da je za nabavu deset presretača potrebno gotovo šest milijuna kuna. Stvarni iznos će, međutim, zasigurno bitno manji jer država pri kupnji ne plaća visoka davanja, a i neto cijene u javnoj nabavi osjetno su manje nego uobičajen tržišne cijene cijene. No, u propozicijama javne nabave piše i da se ponuditelj obavezuje ugraditi i svu pripadajuću, prikrivenu svjetlosno-zvučnu opremu, koja uključuje i snažne diodne i stroboskopske bljeskalice, kamere... 

Iz podatka da je veći dio kompletnog posla, podijeljen u šest predmeta nabave osvojila tvrtka Porsche Croatia, zastupnik koncerna Volkswagen, može se, pak, iščitati da ćemo na cestama gledati - nove Audije A4.


Ne pokušavajte bježati 

Što se performansi tiče, rijetki će im uspjeti umaknuti. U slabijoj verziji s 218 KS i 400 Nm (taj motor još nije uvršten u standardnu civilnu ponudu, pa mu još nije poznata ni cijena) ubrzava do "stotke" za 6,6 sekundi i postiže 250 km/h. Snažnija, bi-turbo verzija s 272 KS i 600 Nm ubrzava za 5,3 sekunde i također juri do 250 km/h (bez limitatora i više), a u redovnoj ponudi sa svim davanjima stoji 437.580 kuna.. 
izvor:Jutarnji list




Croatia, on the highway coming ten new interceptors...