Formula 1, obrnuti grid na snazi već u Melbourneu

Istina je da se Formula 1 već neko vrijeme nalazi u krizi i da su utrke postale predvidljive kada je riječ o top pozicijama, ali kažnjavanje jedne momčadi samo zato što radi dobar posao nikako ne može biti opravdanje za sve ludorije koje se vrte po glavama šefova Formule 1. 



Kao što su studije pokazale, navijačima više smeta čudan tehnički pravilnik koji od najboljih jednosjeda na svijetu (i najbržeg utrkivanja na svijetu) radi cirkus tako što u tolikoj mjeri ograničava količinu goriva ili protok istoga prema motoru. Stvari postaju još gore kada se dotaknemo teme o zabrani razvoja motora, sve to u svrhu povezanosti Formule 1 s industrijom cestovnih automobila.


Sve to možda ima smisla, kao što je nedavno rekao Mercedesov Andy Cowell kada je govorio o podizanju učinkovitosti nove generacije (hibridnih) motora, ali kakvu poruku Formula 1 onda šalje kada se s druge strane Pirellijevi proizvodi (po naputku FIA-e) raspadaju nakon par krugova, a najveća briga ekskluzivnog dobavljača na testiranjima u Barceloni je hoće li eksperimentalna guma, koja je proizvedena u Rumunjskoj (a ne kao ostale u Turskoj), zadovoljiti standarde kao što to čini ona proizvedena u Turskoj. 


Tu je i kompliciran sportski pravilnik, a neki idu toliko daleko pa kažu kako je za razumijevanje novog pravilnika za gume potrebno imati završen fakultet. U nedjelju se te iste vozače kažnjava ako samo pogledaju drugog vozača na stazi. To sve nije bilo dovoljno pa FIA namjerava kazniti najbržeg u kvalifikacijama tako što će ga poslati na 10. mjesto na gridu. Međutim, što ako vozači u tom slučaju ne budu išli na maksimum u kvalifikacijama?


Da skratimo, sastanak Strateške grupe će se održati sutra u Ženevi, a kao šlag na vrhu torte im je očito bila današnja impresivna pouzdanost Mercedesovog W07. Kako bi začinio sport, Ecclestoneov prijedlog o obrnutom gridu će vrlo brzo biti jedna od tema rasprave, a ako bi bio prihvaćen, mogao bi biti uveden već za prvu utrku sezone u Australiji, prenosi Pitpass!
izvor:GP1





Formula 1, a reverse grid in force already in Melbourne...