Dubina profila na zimskim gumama


Nove gume imaju dubinu profila od 8 mm. Za zimske gume, zakonski je regulirana minimalna dubina i ona iznosi 4 mm. Osim u našoj, ovo vrijedi i u mnogim europskim zemijama. 


Stručnjaci su suglasni da efikasnost zimskih guma naglo pada ispod dubine profila od 4 mm. Rezultat je duži zaustavni put i povećan rizik od proklizavanja. Gume s dubinom profila od 1,6 mm imaju čak 45% duži put kočenja nego nove gume s dubinom profila od 8 mm. Adekvatna dubina profila nužna je za pravilno funkcioniranje sustava kao što su ABS i ESP. Zato se preporučuje zamjenu guma ukoliko je dubina profila manja od 4 mm. 

Zimski uvjeti na cesti važe od 15.11.2015. do 15.04.2016. godine. 

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg ili tzv.čarapama pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08 kazna za nepoštivanje zakona je 100 eura za fizičke osobe i 800 do 2000 eura za pravne osobe.

Zimska oprema u republici Hrvatskoj obavezna je na području proglašenja zimskih uvjeta. Ako do takvog proglašenja dođe u Dalmaciji ili Istri onda je zimska oprema obavezna ako takvog proglašenja nema ni zimska oprema nije obavezna.





Tread depth on winter tires...