Dubina profila na zimskim gumama

Nove gume imaju dubinu profila od 8 mm. Za zimske gume, zakonski je regulirana minimalna dubina i ona iznosi 4 mm. Osim u našoj, ovo vrijedi i u mnogim europskim zemijama. 
Stručnjaci su suglasni da efikasnost zimskih guma naglo pada ispod dubine profila od 4 mm. Rezuttat je duži zaustavni put i povećan rizik od proklizavanja. Gume s dubinom profila od 1,6 mm imaju čak 45% duži put kočenja nego nove gume s dubinom profila od 8 mm. Adekvatna dubina profila nužna je za pravilno funkcioniranje sustava kao što su ABS i ESP. Zato se preporučuje zamjenu guma ukoliko je dubina profila manja od 4 mm. 


Zimski uvjeti na cesti važe od 15.11.2015. do 15.04.2016. godine. 
Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg ili tzv.čarapama pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 


Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08 kazna za nepoštivanje zakona je 700 kuna za fizičke osobe i 5.000 do 15.000 kuna za pravne osobe.


Tread depth on winter tires...