BMW 330 e hybrid, zeleni bavarski trkač

Kao i drugi renomirani proizvođači automobila i BMW nastavlja u nastojanjima očuvanja okoliša i planete na kojoj živimo. Novi model iz serije "zelenih" 330e pokazuje da BMW grabi na tržištu električnih i hibridnih automobila.



Zbog strožih ekoloških normi, europske auto-kompanije prisiljene su u svoju gamu uključiti hibridne modele. Jedan od takvih nastalih iz kompromisa, je i BMW 330e. 

Proizvođač se pobrinuo da ljubiteljima ove automobilske marke ne uskrati uživanje karakteristično za sportske BMW limuzine s konvencionalnim pogonom.




Automobil je pogonjen hibridnim pogonskim sistemom koji se sastoji od 2.0 litarskog turbo benzinca sa 184 ks i elektromotora koji proizvodi 88 KS. Ukupna kombinirana snaga dostiže 252 KS, a maksimalni obrtni moment 420 Nm. 

To je sasvim dovoljno da sposobniji vozači uživaju u performansama i ovog automobila - od 0 do 100 km/h, BMW 330e stiže za 6,1 s, dok maksimalna brzina iznosi 225 km/h.





Sa druge strane, ovaj BMW omogućava vlasniku uštedu u potrošnji, ali i opciju da se na kraćim gradskim relacijama vozi isključivo na struju. Automobil je u stanju uz pomoć električne energije prijeći do 40 km, prije nego se baterije isprazne, pri čemu maksimalna brzina ne može prijeći 120 km/h, ali za gradsku vožnju to je sasvim dovoljno. 





Za potpunu dopunu baterija na običnoj kućnoj utičnici potrebna su 3 sata, kažu u BMW-u, dok se uz pomoć brzog punjača ova procedura skraćuje na 2 sata i 12 minuta.

Prema tvorničkim podacima, prosječna potrošnja u kombiniranom ciklusu vožnje kreće se od 1,9 do 2,1 l/100 km, a CO2 emisija iznosi 44-49 g/km.






BMW 330 e hybrid...