WRC World Rally Championship 2016., Hyundai Motorsport predstavio novu generaciju i20

Hyundai Motorsport krenuo je u novu sezonu FIA svjetskog prvenstva u reliju (WRC) 2016., predstavivši  potpuno novi automobil i20 WRC, službenog imena ‘New generation’, pred više od 150 okupljenih novinara i gostiju u Hyundai Motorsport tvornici u njemačkom Alzenau.



U dvije godine, koliko je u natjecateljskom WRC okruženju, momčad je prošla dinamičan put i brzo se etablirala kao ravnopravan sudionik ovog zahtjevnog natjecanja. U sezoni 2014. Hyundai  model se pokazao kao brz i pouzdan, osigurajući pobjedu u Njemačkoj u kolovozu te godine. Od onda momčad je imala stabilan uspjeh. U svojoj drugoj sezoni ostvarila je čak četiri plasmana za pobjedničko  postolje i sudjelovala u borbi za drugo mjesto u ukupnom poretku proizvođača sve do same završnice sezone.

Početkom 2015. godine, momčad se posvetila jednogodišnjem testnom razdoblju i razvojnom programu specifikacija za novu generaciju i20 WRC kako bi na početku sezone u Monte Carlu 2016., imali konkurentan debi u novom automobilu. Nova generacija i20 prošla je 8000 km testne vožnje prije lansiranja, te se automobil dokazao kao brži od svog prethodnika, a momčadski vozači hvale poboljšane vozne karakteristike.


Novi automobil je rezultat Hyundai Motorsport evolucije koja je započela 2013. godine, a iako je momčad još mlada, vrlo je uigrana i stabilna u WRC okruženju. U ovoj 2016. sezoni očekivanja su velika , borit će se za vodeće pozicije u svakoj utrci i pojačati napad na osvajanje Svjetskog prvenstva u reliju.
Hyundai Motorsport će imati po tri automobila u svim utrkama prvenstva, a vozači Dani Sordo, Hayden Paddon i Thierry Neuville su potvrdili sudjelovanje u svih 14 utrka WRC-a 2016. godine. Točan sastav momčadskih vozača će se izmjenjivati od događaja do događaja, što nudi timu fleksibilnost u kreiranju strategije za vrijeme trajanja prvenstva. Momčad će početi svoju treću sezonu s dva automobila nove generacije i20 WRC i jednim automobilom prethodnog modela, sve do utrke u Švedskoj kada će se voziti tri identična modela.






Momčad je zadržala zvijezdu u usponu, Nizozemca Kevina Abbringa, koji će ostati testni vozač. Abbring će se natjecati u odabranim WRC utrkama u četvrtom automobilu u sklopu zajedničkog dogovora, ali će njegov primarni fokus biti na razvoju momčadskog automobila za 2017. godinu i R5 aktivnosti. R5 automobil se temelji na novoj generaciji i20 i spada pod dio Hyundai Motorsport projekta namijenjenog kupcima iz segmenta automoto utrka.







WRC World Rally Championship in 2016, Hyundai Motorsport introduced a new generation i20...