U Detroitu predstavljen novi Infiniti Q60

Infiniti Q60 Cupe zasnovan na konceptu s početka 2015. godine elegantnih linija dužine 4,70, širine 1,85 i visine samo 1,38 m novi je model japanskog premium proizvođača.  Infiniti je luksuzna marka Nissana. Dobru voznu dinamiku osigurava nizak koeficijent otpora zraka od samo 0,28Cd.



Pokreće ga potpuno novi V6 agregat s preko 400 KS preko elektronski kontroliranog ovjesa i druge generacije adaptivnog direktnog upravljanja. Ponuda motora u početku će biti s dvije pogonske jedinice. Osnovni je unaprijeđeni 2.0 turbo od 211 KS i 350 Nm, koji je dobio efikasniji sistem ubrizgavanja. Vrh ponude rezerviran je za potpuno novi V6 od 3.0 litra sa 405 KS i 475 Nm već od 1.500 o/min. 

Ovaj twin-turbo motor s internom oznakom VR30 predstavlja krunu dostignuća tvornice u razvoju V6 agregata i predvodnik je nove generacije VR motora. Sedmostupanjski automatski mjenjač s funkcijom Adaptive Shift Control (ASC) prilagođava način rada prema načinu vožnje i konfiguraciji ceste i prepoznaje da li je riječ o prolascima kroz zavoje, vožnji na uzbrdicama ili spuštanju na nizbrdicama. 






Osim zadnjeg pogona (standard kod verzije 2.0 turbo), Infiniti je pripremio i inteligentni pogon na sve kotače (AWD) koji osigurava optimalno prianjanje kotača u svim uvjetima. Ovaj sistem prenosi i do 100 % snage na zadnje kotače, dok po potrebi može raspodijeliti po 50% na prednju i zadnju osovinu.







In Detroit, presented the new Infiniti Q60...