Renault-Nissanov plan, predstaviti više od 10 vozila opremljenih tehnologijom za autonomnu vožnju

Ove godine biti će predstavljena vozila opremljena sustavom Single-Lane Control, koji će automobilima omogućiti autonomnu vožnju na autocestama, ali i u vožnji „kreni-stani” u gustom prometu.



Sva vozila Alijanse Renault-Nissan znatno su napredovala u područjima sigurnosti i ekonomičnosti. U Japanu je u posljednjih 20 godina zabilježen pad broja nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama u Nissanovim vozilima od čak 61 posto, dok su nesreće sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama u Renaultovim vozilima u Francuskoj u posljednjih 15 godina zabilježile pad od 80 posto.

Očekuje se kako će autonomna vožnja dodatno smanjiti vozačke pogreške koje su odgovorne za 90 posto svih nesreća sa smrtnim posljedicama. Alijansa Renault-Nissan 2014. godine spojila je inženjerske odjele obaju proizvođača. Renaultovi i Nissanovi inženjeri rade kao jedan tim kako bi se spriječila ponavljanja u razvoju nadolazećih tehnologija. Tehnologija koju na taj način zajednički razviju Renaultovi i Nissanovi inženjeri dostupna je obama proizvođačima i svim markama koje su dio Alijanse na tržištima na kojima kupci to traže.

Drugim riječima, inženjeri su razvili „tehnološki alat” koji uključuje hardver i softverske aplikacije. Proizvodne ekipe Renaulta, Nissana, Infinitija i ostalih marki koje su dio Alijanse mogu te aplikacije učiniti dostupnima u svojim modelima. Zajedničkim radom na naprednim istraživanjima i razvoju Renault i Nissan mogu surađivati učinkovitije i uz manje troškove, što im omogućuje da kupcima ponude vozila više vrijednosti.

Raspolažu proračunom od 5 milijuna dolara za istraživanje i razvoj. Četvrta najveća automobilska grupa na svijetu, koja prodaje svaki deseti automobil na svjetskom tržištu, raspolaže istraživačkim centrima u Atsugiju u Japanu, Guyancourtu u Francuskoj te u američkim gradovima Farmington Hills u saveznoj državi Michigan i Sunnyvale u Kaliforniji. Renault-Nissan ima i velike inženjerske centre u, među ostalim, Indiji, Brazilu, Rumunjskoj, Turskoj i Kini.

Alijansa je najavila i imenovanje novog tehnološkog direktora, Ogija Redzica koji će biti odgovoran za razvoj sustava za povezivanje na globalnoj razini. Tu će dužnost obavljati kao viši potpredsjednik Alijanse u odjelu za povezivanje vozila i mobilnih usluga.

Redzic se pridružuje Alijansi Renault-Nissan nakon što je radio u društvima kao što su Nokia, NAVTEQ, Motorola i startup za bežičnu komunikaciju cyberPIXIE. Posljednju je funkciju obavljao kao viši potpredsjednik u društvu Nokia HERE gdje je vodio Odjel za automobilsku industriju. Redzic, čije imenovanje na snagu stupa odmah, radit će u Parizu odakle će nadzirati timove u Francuskoj i Japanu.







Renault-Nissan plans to introduce more than 10 vehicles equipped with the technology for autonomous driving...