Opel GT Concept, sprijeda centralno postavljen motor, i pogon na stražnje kotače

Opel GT Concept bit će premijerno predstavljen svijetu na 86. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi od 3. do 13. ožujka 2016.



Ovaj trendovski sportski automobil izražava trajnu inovativnu snagu Opela. Ovaj čistokrvni sportaš sa sprijeda, centralno postavljenim motorom i stražnjim pogonom izravni je potomak Opela GT i koncepta Monza te podiže Opelovu skulpturalnu filozofiju dizajna na novu razinu. Ovaj je sportski automobil avangardan, a opet puristički i odbacuje sve što narušava čistu formu. Tako GT Concept nema kvaka na vratima, vanjskih retrovizora ni brisača.


„Opel GT Conceptom poduzimamo sljedeći korak prema još više emocija i užitka u vožnji. GT Concept pokazuje za što se Opel trenutno zalaže: samopouzdani smo, ambiciozni, inovativni i želimo svakim novim automobilom pridobiti još više kupaca“, rekao je glavni izvršni direktor Opel grupe, dr. Karl-Thomas Neumann, koji se već veseli svjetskoj premijeri u Ženevi.




Pravi sportski automobil

Izdužen poklopac motora otkriva konceptni pogonski sustav GT Concepta. Baš kao prvi Opel GT i američki legendarni sportski automobil Corvette koji također proizvodi GM, ovaj automobil ima sprijeda centralno postavljen motor. Stoga je njegovo težište nisko i u sredini, što je savršeno za sportsko upravljanje i omogućuje izvrsnu dinamiku u zavojima.


    Ima snažan 1-litarski trocilindrični motor s turbopunjačem temeljen na ultramodernom motoru napravljenom posve od aluminija koji se koristi u ADAM-u, Corsi i Astri. Taj iznimno učinkovit visokotehnološki agregat sa sportskom opremom razvija 107 kW/145 KS i maksimalni okretni moment od 205 Nm  (vrijednosti potrošnje za Opel GT Concept još nisu dostupne). 


Turbo snaga šalje se prema stražnjoj osovini s mehničkim diferencijalom sa zaključavanjem preko sekvencijalnog šesterostupanjskog mjenjača kojim se upravlja putem polugica na upravljaču. Dalje, ima tradicionalan pogon na stražnje kotače koji posebno cijene zaljubljenici u sportske automobile. Tome odgovaraju i performanse ovog dvosjeda ukupne mase manje od 1000 kg – on ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od osam sekundi i dostiže najveću brzinu od 215 km/h.


Ostale istaknute značajke Opel GT Concepta su glavna prednja svjetla s integriranim pokazivačima smjera. Zahvaljujući ultramodernoj projekcijskoj tehnologiji, ona svijetle vrlo trodimenzionalno. Nova generacija prilagodljivih LED svjetala očito se savršeno slaže s tom tehnologijom. Opelova svjetla IntelliLux LED® s matricom, koja omogućuje vožnju s dugim svjetlima bez zasljepljivanja, već su predstavljene 2015. s novom Astrom te su osvojila nagradu SAFETYBEST. Opel GT Concept primjer je uvođenja nove faze razvoja pametnih sustava svjetala. Dizajn svjetala zaokružuje trodimenzionalni dizajn stražnjih svjetala, koja novi GT čine prepoznatljivim u noćnim uvjetima.




Opel GT Concept, front-engined and rear-wheel drive...