Novi Ford Mondeo s tehnologijom detekcije pješaka

Fordov novi sustav asistencije protiv sudara s funkcijom detekcije pješaka može uočiti ljude na ili blizu ceste, ili one koji bi se mogli naći ispred automobila. 
Ako sustav predvidi potencijalni sudar, automatski primijeni kočnice ukoliko vozač ne reagira na upozorenja. Sustav obrađuje podatke koje skuplja kamera na vjetrobranu i radar u braniku te ih uspoređuje s bazom podataka o "oblicima pješaka" kako bi razlučio ljude od tipičnih objekata uz cestu.

Ako sustav detektira pješaka ispred automobila te predvidi mogućnost sudara, vozač će prvo dobiti zvučno i vizualno upozorenje. Ako vozač ne reagira, sustav skraćuje vrijeme potrebno za pritisak kočnice smanjenjem razmaka između kočionih obloga i diskova. Ako vozač i dalje ne reagira, sustav će automatski prikočiti i smanjiti brzinu vozila.
 Inženjeri su testirali sustav uporabom lutaka u prirodnoj veličini. Također su mjesecima testirali i rafinirali sustav na cestama diljem svijeta kako bi dokazali pouzdanost sustava u stvarnim uvjetima.


"Testiranje u stvarnim situacijama bilo je vrlo važan dio razvoja. Pješaci su u raznim veličinama, oblicima i položajima tijela", rekao je Gregor Allexi, inženjer aktivne sigurnosti u kompaniji Ford of Europe. "Prešli smo više od 500.000 kilometara, što je uključilo izuzetno mnogo ljudi i potencijalnih situacija."

Novi Mondeo također automatski koči kako bi ublažio ili izbjegao sudar s vozilom ispred. Sustav Active City Stop djeluje pri brzinama do 40 km/h. Pri većoj brzini novi sustav Pre-Collision Assist koristi radar i kameru koji skreniraju prostor ispred auta i automatski koče kako bi pomogli vozaču ublažiti ili izbjeći mnogo vrsta sudara.

Osim toga, radarska tehnologija omogućuje novu funkciju Distance Indication i tehnologiju Adaptive Cruise Control. Distance Indication prikazuje intuitivno vizualno sučelje kako bi informiralo vozača o vremenskoj udaljenosti do vozila ispred. Adaptive Cruise Control automatski održava izabranu udaljenost od vozila ispred.

Nadalje, kamera usmjerena prema naprijed podržava funkciju Lane Keeping Aid, koja aplicira skretanje volana kako bi vratila novi Mondeo nazad u voznu traku ako se detektira neželjeno skretanje prema rubu trake. Traffic Sign Recognition na displeju prikazuje vozaču zadnja zabilježena ograničenja brzine, znakove prestanka ograničenja i zabrane preticanja.

Dosad najveći raspon motora 

Opcije benzinskog motora novog Mondea uključivat će 1,5-litarski EcoBoost i 2,0-litarski EcoBoost uz Fordov ekonomičan i iznenađujuće snažan 1,0-litarski EcoBoost benzinski motor, koji je nedavno proglašen međunarodnim motorom godine treći put zaredom, što je uspjeh bez presedana.                                                                                                         
Novi Mondeo također će ponuditi opcionalni snažan 2,0-litarski TDCi dizelski motor s dvostrukim sekvencijalnim turbo punjačem te 210 KS i 450 Nm. Model ECOnetic bit će dostupan s 1,6-litarskim dizelskim motorom s emisijom CO2 vodećom u klasi (94 g/km*) i 2,0-litarskim TDCi dizelskim modelima sa 150 KS ili 180 KS.
 Mondeo Hybrid s četiri vrata spaja specijalno razvijen 2,0-litarski benzinski motor s električnim motorom i 1,4 kWh litijsko-ionskim akumulatorom koji osigurava optimalnu potrošnju goriva i emisiju CO2 od 99 g/km.*

Potrošnja goriva i emisija CO2 smanjeni su duž cijele linije Mondea do 14%, te podržani funkcijama kao što je Active Grille Shutter koji smanjuje otpor. 


Dinamičnost najveća u klasi

Novi Mondeo, prvi model za Europu koji će se izraditi u Fordovoj novoj platformi CD-segmenta, debitirat će s novom konfiguracijom stražnjeg ovjesa "integral link" za veću uglađenost i dinamičnost vožnje. Nova platforma i vanjski dizajn prvi su put u Mondeu poboljšani sustavom Electric Power Assisted Steering, a optimizirani ABS sustav također smanjuje zaustavni put sa 100 km/h za više od 1 metra.

"Sa strukturom koja je 10% čvršća od prethodne generacije Mondea i tehnologijom lakšeg upravljanja koja uključuje Torque Vectoring Control, ovo je najupravljiviji i najraznolikiji Mondeo dosad", rekao je Koesters.


The new Ford Mondeo with Pedestrian Detection technology...