Napornim radom do velike pobjede Peugeota na ovogodišnjem rally Dakar 2016.

Stéphane Peterhansel
Itinererom od 9500 kilometara koje treba prijeći u dva tjedna preko Argentine i Bolivije, u ekstremnim vremenskim uvjetima i na visinama do 4800 metara, sve posade momčadi Team Peugeot Total dale su sve od sebe za upravljačem automobila Peugeot 2008 DKR. S ukupno 17 pobjeda na reliju Dakar, momčadi u sastavu Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz i Cyril Despres/David Castera pridružili su se i deveterostruki prvaci svjetskog prvenstva u reliju Sébastien Loeb i Daniel Elena, kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje na ovoj legendarnoj utrci.




    Inženjeri marke Peugeot stekli su neka vrijedna znanja tijekom prvog sudjelovanja u Južnoj Americi prošle godine te su otada neprestano radili na poboljšanju automobila. Niži, širi, dulji i snažniji, novi PEUGEOT 2008 DKR ubrzo je dokazao raspon svojih mogućnosti. Automobil je zadržao svoj pogon na dva kotača u usporedbi s tradicionalnim pogonom na četiri kotača te je odmah pokazao svoju snalažljivost na svakoj vrsti površine, naglasivši učinkovitost tehničkih karakteristika koje su prisutne od samog početka ovog projekta.





Posade momčadi Team Peugeot Total preuzele su vodstvo na reliju već od prve etape. Koristeći se svim svojim znanjima s tradicionalnih relija, Sébastien Loeb prvi je došao do pobjede u etapi, ali Stéphane Peterhansel i Carlos Sainz bili su vrlo blizu njega. Tijekom prvog tjedna automobili PEUGEOT 2008 DKR neprestano su zauzimali prva tri mjesta u ukupnom poretku zahvaljujući šest osvojenih prvih dvaju mjesta i dva osvojena prva tri mjesta, čime su podizali adrenalin svim članovima momčadi. Do dana odmora u gradu Salti, nakon nekoliko izazovnih etapa na visokoj nadmorskoj visini u Boliviji, prva tri imena u ukupnom poretku bila su Loeb, Peterhansel i Sainz.





Drugi tjedan natjecanja donio je sa sobom nove avanture s raznolikijim stazama s većim brojem terenskih vožnji i etapama koje su prolazile kroz pješčane dine. Na ovom vrlo opasnom terenu Sebastien Loeb i Carlos Sainz oprostili su se od pobjede zbog prevrtanja (Loeb) i mehaničkog kvara (Sainz) na desetoj etapi. Cyril Despres već je bio zaostao u petoj etapi pet zbog problema s turbopunjačem, tako da je Stéphane Peterhansel ostao glavni kandidat momčadi Team Peugeot Total za pobjedu. Francuz je osvojio ključnu etapu koja se vozi preko poznatih dina u Fiambali, a zatim preuzeo vodstvo na desetoj od 13 etapa, s prednošću od jednog sata.Preostalo mu je samo zadržati tu prednost sve do kraja.



Stéphane Peterhansel (vozač pobjedničkog automobila PEUGEOT 2008 DKR)
„Ovo je golemo zadovoljstvo za nas. Prije samog početka ovakav rezultat bio je daleko od očekivanja. Imao sam osjećaj da je momčad još preneiskusna, ali sve se na kraju vrlo dobro posložilo. Bili smo vrlo ugodno iznenađeni što je naš automobil pokazao izuzetnu konkurentnost u svim etapama koje su slične onima na svjetskom prvenstvu u reliju. Tijekom tih dana pokušavao sam samo održavati minimalan zaostatak za vodećima, znajući da su Carlos i Loeb brži od mene. Vozili smo čisti reli uz jedan dan agresivne vožnje, a onda smo se našli u vodstvu s vrlo velikom prednošću: 50 minuta sa samo tri dana do kraja. Nakon toga, bilo je potrebno samo što pametnije iskoristiti i zadržati tu prednost. Kad sam sudjelovao na svojim prvim relijima Dakar kao motociklist, uvijek sam sanjao da ću jednog dana voziti za Peugeot. Biti članom njihova tima i osvajati titule predstavlja mi iznimno zadovoljstvo.“



Sébastien Loeb (vozač automobila PEUGEOT 2008 DKR – 9. mjesto)
"Jako sam sretan što sam stigao do cilja! Bilo je i pozitivnih i negativnih stvari, ali sveukupno smo pokazali zaista dobru razinu vožnje. Napravili smo nekoliko grešaka u etapama u kojima se nismo osjećali ugodno jer nam nedostaje iskustva. Osim toga, u pogledu čistih performansi, bili smo među najboljima. Zaista smo uživali u vožnji, osim nekoliko dana tijekom kojih je bilo manjih problema.“





A great victory of Peugeot in this year's Dakar 2016...