Povratak Renaulta u Formulu 1, Carlos Ghosn objavio Renaultovu odluku da se 2016. vrate u Formulu 1 s vlastitom momčadi

Nakon što je u rujnu objavljeno da je s Lotusom potpisano pismo namjere, ekipe u Renaultu nastavile su razmišljati o povratku u Formulu 1. Posebna je pažnja posvećena ocjeni financijski održivog uspješnog sudjelovanja s vlastitom momčadi od 2016.


„Pred Renaultom su bile dvije mogućnosti: vratiti se sa stopostotnom predanošću ili napustiti sport. Nakon detaljne analize odlučio sam da će se od 2016. Renault ponovno natjecati u Formuli 1. Posljednji podaci koje smo dobili od glavnih dionika Formule 1 dali su nam samopouzdanje da se uhvatimo ukoštac s tim izazovom. Naš je cilj pobjeđivati, iako će nam za to možda trebati vremena”, rekao je Carlos Ghosn, predsjednik i glavni direktor Renaulta.


Renault će kao tvornička momčad moći u potpunosti iskoristiti svoje pobjede. Status dobavljača motora imao je smisla, ali imao je svoja ograničenja. Ostvareni dobitak u imidžu i novcu na investicije uvjetovane novim tehničkim pravilima za motore bio je vrlo malen.


Nastavljamo s radom na konačnim odredbama ugovora kako bismo završili preuzimanje momčadi Lotus F1 Team u najkraćem mogućem roku. Temeljni su ugovori potpisani 3. prosinca 2015. Lotus F1 Team ističe se kao najbolji mogući partner. Renault i Lotus F1 poznaju se već 15 godina i zajedno su osvojili svjetsko prvenstvo u poretku vozača i konstruktora 2005. i 2006.


Renault bez prekida u Formuli 1 sudjeluje gotovo 40 godina. Godine 1977. revolucionarizirao je sport uvođenjem turbopunjača, tehnologije koju su uskoro počele primjenjivati sve momčadi. Renault je ukupno sudjelovao u više od 600 utrka, ostvario 168 pobjeda te osvojio 12 konstruktorskih i 11 vozačkih naslova prvaka.


Renaultova odluka da nastavi sudjelovati u Formuli 1 potvrda je da automobilizam smatra važnim dijelom imidža marke. Formula 1 najveći je simbol strasti prema automobilima. Strast definira Renault, čemu svjedoči i slogan „Passion for Life” (engl. Strast za životom). Osim što privlači brojne kupce, Formula 1 veliki je motivator zaposlenicima. Kao vrhunac automobilističkog sporta, Formula 1 zahtijeva tehnološku i operativnu izvrsnost. Prvenstvo služi kao demonstrator tehnološke izvrsnosti koju Renault ugrađuje u svoje proizvode, na radost i korist kupaca
Renault's return to Formula 1, Carlos Ghosn announced Renault This decision in 2016 to return to Formula 1 with its own team...