Porscheov odgovor na Teslu S, u razvoj E-modela Porsche ulaže milijardu eura

Porsche je potvrdio da je njihov koncept električnog automobila Mission E, koji je predstavljen na jesen 2015.,  u Frankfurtu, dobio zeleno svjetlo za proizvodnju. 




Proizvodnja prvog potpuno električnog Porschea znači i okretanje legendarnog proizvođača sportskih automobila struji kao pokretačkoj snazi njihovih modela. To najavljuju kao otvaranje novog poglavlja u povijesti sportskih automobila. Porsche će u realizaciju projekta Mission E - kroz izgradnju novog proizvodnog pogona i pogona za bojenje te širenje postojeće tvornice motora pogonom za proizvodnju električnih motora - investirati oko milijardu eura, a u planu je i više od tisuću novih radnih mjesta u pogonima Stuttgart-Zuffenhausen.






Novi Porsche na struju na tržištu se očekuje krajem desetljeća. Sportski automobil s četiri vrata te s četiri sjedala razvijat će više od 600 konjskih snaga. Do sto bi trebao pojuriti za 3,5 sekundi, a proizvođač je obećao i doseg veći od 500 km s jednim punjenjem litij-ionskih baterija integriranih u podnicu. Opcijski će Porsche nuditi i mogućnost bežičnog punjenja vozila putem sustava ugrađenog u pod garaže.







Kada pogledamo pogonsku konstrukciju možemo uvidjeti gotovo idealno postavljene elemente pogona. Dva, volumenom i težinom, mala elektro motora postavljena su na prednju i zadnju osovinu. Baterije postavljene u podnicu automobila daju uzdužno težište cijelom automobilu. Pogon na sva četiri kotača raspodijeljen je digitalnim diferencijalima te sve skupa predstavlja idealnu sliku pogonskog agregata kakvoj automobil na fosilna goriva pokušava težiti svih godina od njegovog osnutka.







Porsche's response to the Tesla S, the development of the E-model Porsche is investing a billion euros...