Varaždin, dobio punionicu električnih vozila na Croduxovom benzinskom servisu

      Na Croduxovom benzinskom servisu Optujska u Varaždinu postavljena je javno dostupna punionica za punjenje električnih vozila, čime se Crodux, kao jedna od vodećih hrvatskih energetskih kompanija, strateški okreće prema zaštiti okoliša i alternativnim izvorima energije. Na punionici je moguće istovremeno puniti dva vozila, uz vrijeme punjenja od jedan do četiri sata, ovisno o stanju baterije.


     Punjenje je besplatno za vlasnike ELEN RFID identifikacijske kartice, koju je potrebno zatražiti na prodajnom mjestu Croduxa. Punionica za električna vozila konkretan je doprinos Croduxa projektu eMobilnost, kojim se podržava razvoj elektromobilnosti u skladu s direktivama Europske unije i energetskom strategijom 20/20/20. Omogućavajući punjenje električnih automobila Varaždincima i njihovim gostima, Crodux se pridružuje lokalnim i državnim inicijativama očuvanja okoliša.


“U ovaj projekt ulazimo s interesom i željom da moderniziramo javni i privatni prijevoz. Istovremeno pridonosimo smanjenju emisija ugljikova dioksida, povećanju energetske učinkovitosti, te očuvanju okoliša i smanjenju buke. Dugoročni cilj Croduxa je razvoj novog segmenta poslovanja u području prodaje električne energije i proširenja opsega pružanja usluga kupcima”, objasnio je Mladen Bajs iz Croduxa.


Među prvim vozilima koji su se priključili na novu punionicu bio je i BMW i8, vrhunski sportski automobil na plug-in hibridni pogon, čija je prva serija prošle godine bila rasprodana čak i prije početka proizvodnje.


“Sa svojim i brandom, BMW je postao predvodnik u tehnološkim dostignućima, a upravo je BMW i8 primjer kako plug-in hibridni i električni automobili mogu biti dinamični, imati vrhunske sportske performanse a pritom biti iznimno efikasni i štedljivi. Upravo takav automobil je BMW-ova vizija budućnosti i vjerujemo da će ih, kao i ovakvih punionica za električna vozila, biti sve više na cesti i u Hrvatskoj”, rekla je Sonja Miočić iz Tomić & Co.


Otvaranje punionice za električna vozila u Varaždinu došla je podržati i svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković, jedna od ponosnih vlasnica Crodux-HOO kartice, koja hrvatskim sportašima omogućuje povoljniju kupnju na benzinskim servisima Croduxa, sponzora hrvatskih olimpijaca.


“Drago mi je danas biti ovdje i biti svjedokom ovako vrijednih ulaganja. To je svakako korak bliže održivoj budućnosti kakvoj bismo svi trebali težiti te se nadam da će ovakvih investicija biti sve više. Drago mi je da je upravo Crodux među prvima krenuo u tom smjeru”, kazala je Sandra Perković.

Za potrebe punionice Crodux je osigurao i uredio dva parkirna mjesta, dok je HEP Grupa postavila punionicu. Vrijednost investicije je oko 70.000 kuna. Punionica će u prvoj fazi služiti i za testiranje tehnologije i istraživanje navika korisnika, na temelju čega će se u komercijalnoj fazi projekta odrediti adekvatan model naplate.


„Vizija nam je biti vodeći u regiji na području eMOBILNOSTI u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U idućih nekoliko godina cilj nam je izgradnja mreže ELEN punionica na području cijele RH i uspostava sustava daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. Naglašavamo da je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta“, izjavio je Ivica Skorić iz HEP Grupe.


Punionica na Croduxovom benzinskom servisu u Varaždinu deseta je HEP ELEN punionica u Hrvatskoj, uz centralni punjač koji je postavljen u HEP-ovoj garaži u Zagrebu.




Varazdin, given bottling plant of electric vehicles at the filling station Croduxovom...