Mercedes-Benz Vision Tokyo, spektakularna vizija automobila skore budućnosti

        Mercedes je u Tokiju predstavio svoj novi spektakularni konceptni model Vision Tokyo, a riječ je o MPV-u koji za pokretanje koristi plug-in hibridni pogon s gorivim ćelijama i predstavlja automobil za novu generaciju urbanih trendova.


Za kretanje brine pogonski sklop identičan onom u modelu F 015, a radi se o plug-in kombinaciji dva električna motora smještena otraga, snage 100 kW (136 KS) svaki i najvećeg okretnog momenta od 200 Nm., te pogonskog sklopa gorivih ćelija. Tu su još spremnici vodika od plastike ojačani ugljičnim vlaknima, te litij-ionske baterije koje se mogu puniti bežično. Ukupna autonomija je  980 km, od čega 190 dolazi od baterija, a ostatak od gorivih ćelija.


Dimenzije Mercedes-Benz's Vision Tokyo 4803 x 2100 x 1600 mm, možemo usporediti s onima srednje klase automobila. Tu su još i 26-colni kotači s plavim osvjetljenjem, identični onom ispred velike prednje maske i ispod pragova. Nosivosti je do pet putnika koji ulaze kroz podizna vrata na lijevoj strani automobila. Idealno za desnu stranu prometa te velike gradske gužve i uske prostore za parkiranje. Putnici zauzimaju svoja mjesta na velikom ovalnom sjedalu u obliku kauča. Ovaj jedinstveni salonski stil omogućuje svim putnicima uživanje u blagodatima autonomnog kretanja. Aplikacije, karte i razni drugi sadržaji zabave predstavljeni su nam kao trodimenzionalni hologram unutar putničkog prostora. Apsolutni prioritet je komfor putnika koji sjede ili leže na velikoj garnituri, okruženi LCD ekranima i multimedijskim uređajima. Umjesto primarne funkcije prijevoza od točke A do točke B, Mercedesova vizija su komfor privatnog prostora i slobodno vrijeme koje Nijemci smatraju najvećim luksuzom i imperativom 21. Stoljeća.


Premda je novi Mercedes predstavljen kao potpuno autonomno vozilo, vozačima je ostavljena mogućnost da preuzmu upravljanje i komandu od kompjutora i koriste ga kao svako drugo sportsko vozilo na koje smo navikli i dosad iz velike game Mercedesovih sportskih automobila.


Mercedesova poruka ovim automobilom je, ispred nas je vrijeme novog alternativnog doba u kojemu će s vremenom u potpunosti nestati dizelski motori, koji će biti zamijenjeni onima na vodik i struju. Benzinski modeli bi mogli potrajati malo duže, no i njih u konačnici očekuje ista sudbina.









Mercedes-Benz Vision Japan, the spectacular vision of the car of the future score...