Tesla Model X novi SUV s pet zvjezdica za sigurnost

Tesla Model X - SUV
     Izvršni direktor Tesle Elon Musk započeo je dugu prezentaciju o sigurnosnim komponentama novog SUV-a Tesla Model X. Svaki dio dizajniran je za sigurnost kao prioritet. Pod-mounted baterije smještene na najnižu točku podnice rezultiraju gotovo nepostojeću mogućnost od prevrtanja vozila. Struktura baterije jača Model X protiv bočnih udara. Sve to skupa rezultiralo je dobivanjem pet zvjezdica za sigurnost u svakoj crash test kategoriji što predstavlja i jedinstveni rezultat i postavlja ga na tron kao jedini SUV koji je to do sada uspio osvojiti. 


     S masivnim filter za zraka u automobilu, Musk je rekao da X ima "Bioweapon obrane Mode" koji će štititi putnike od raznih bakterija, plinova i mogućih apokaliptičnih scenarija. Drugim riječima, štititi će putnike od svih vrsta mogućih problema.



Unutrašnjost za pet ili sedam 
putnika
Musk je također pokazao Falcon vrata, koja imaju senzore i mogu „vidjeti“ kroz metal, a zatim se prilagoditi na koju visinu otvoriti, ovisno o visini stropa garaže. Ona se također mogu otvoriti čak i kada je vozilo parkirano nevjerojatno blizu susjednom automobilu, što je Musk i demonstrirao na pozornici. Model X je sposoban vuči 5.000 funti ili 2047 kg, dok nosi sedam ljudi i puno prtljage. Ako ga ne želite za vuču, možete staviti na njega osmišljen pribor koji može nositi do četiri bicikla ili šest kompleta skija. To je važno, jer se na X ne može staviti krovni nosač zbog Falcon Wing vrata.


Panoramski vjetrobran
Model X standardno je opremljen aktivnim spojlerom koji se automatski prilagođava u tri položaja za maksimalnu učinkovitost aerodinamike. Pri tome postavlja nova mjerila u pogledu otpora zraka i podiže ljestvicu, odnosno spušta na 0.24 što je najbolji rezultat u povijesti gradnje SUV vozila.

Model X u vožnji neprestano skenira okolni kolnik s kamerom, radarom i sonar sustavom, pružajući vozaču u realnom vremenu povratne informacije kako bi izbjegao eventualni sudar. Čak i pri brzinama na autocesti, Model X automatski primjenjuje kočnice u slučaju nužde.

Pogon na sve kotače

Stražnji nosač za skije ili bicikle
Dvostruki motori s mogućnošću digitalnog i manualnog upravljanja snage prednjih i stražnjih kotača daju Modelu X neusporedivu kontrolu trakcije s istovremenim povećavanjem performansi i učinkovitosti motora. X dolazi s 90 kWh baterijom koja korisnicima omogućuje 400 km vožnje na struju.

Teslin Model X naručilo je 30 000 kupaca a prve isporuke kreću tjekom iduće godine navodi magazin "Automobil Produktion"


Tesla Model X SUV - tehnički podaci, specifikacije

Najveća brzina – 249 km/h
Ubrzanje – 3.8 do sto km/h
Snaga motora 259 KS sprijeda, 503 KS straga
Motor momenta £ 713-ft kombinaciji
244 lb-ft / 330 Nm prednji
479 lb-ft / 600 Nm straga

Tesla Model S zabijen u drvo, pogledajte ovdje


Tesla Model X

Tesla Model X new SUV with five-star safety rating