Grad Jastrebarsko, gradska tvrtka Vode Jastrebarsko d.o.o. bogatija za 5 električnih vozila

      Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode te 
ujedno i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nenad Strizrep, uz prisustvo Gradonačelnika, Zvonimira Novosela, 26. listopada 2015. godine predao je ključeve novih električnih vozila direktoru gradske tvrtke Vode Jastrebarsko d.o.o., Mariu Brnabiću.


’’Od kraja ožujka ove godine kad smo predali zahtjev za sufinanciranje nabave električnih vozila pa do same isporuke vozila prošlo je „brzih„ 7 mjeseci, uključujući i postupak javne nabave. Korištenje vozila isključivo je vezano za vodoopskrbnu mrežu na području grada i pripadajućih naselja. Domet od 160 km više je nego dovoljan za redovan rad svih službi. Očuvanjem okoliša i uštedama koje ćemo ostvariti vjerujem da će svakoga zainteresirati. Za pet benzinskih vozila dnevno smo trošili 250 kuna benzina, a sad ćemo dnevno trošiti 50 kuna struje. Isto tako i rate leasinga svih vozila te servis i održavanje bit će manje, na godišnjoj razini, za čak 66 tisuća kuna. Korištenje električnih vozila u poslovanju, a pogotovo za specifične djelatnosti kao što je naša, ovo je budućnost!’’ rekao je direktor Voda Jastrebarsko d.o.o. Mario Brnabić.

Gradska tvrtka Vode Jastrebarsko d.o.o. bogatija je za 5 električnih vozila ukupne vrijednosti oko milijun kuna, a ista su uz prisustvo predstavnika Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Jastrebarskog, predstavnika gospodarskog vijeća Grada Jastrebarskog, sponzora, policije i vatrogasaca 26. listopada izložena i testirana na Obiteljskom poljoprivrednom imanju Roberta Braje u Lokošin Dolu kraj Jastrebarskog. Naime, električna vozila nabavljena su s ciljem uštede i očuvanja okoliša, jer upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Svakodnevnim korištenjem novih električnih vozila u sklopu obveza i poslova gradske tvrtke Vode Jastrebarsko d.o.o, primarni cilj će se zasigurno i ostvariti. Vozila marke Mitsubishi sufinancirana su od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa po 70 tisuća svaki.

Da podsjetimo, Grad Jastrebarsko u protekle je dvije godine uspješno realizirao brojne projekte iz područja energetske učinkovitosti. Tako je u rujnu mjesecu u Jastrebarsko stiglo 15 električnih bicikala koje će biti na raspolaganju stanovnicima i posjetiteljima, a osim toga, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku i uređenje Perivoja dvorca Erdödy. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi čak 17 milijuna kuna, a Fond ih je sufinancirao sa oko 4,5 milijuna kuna.