E - punionice HR, Hrvatski Telekom pustio u rad pet punionica na području Velike Gorice

Novih pet punionica električnih vozila puštena su u 
rad na području Velike Gorice nedaleko Zagreba. Prva od njih na parkiralištu Pučkog otvorenog učilišta, Zagrebačka 37. Još jedna je to lokacija u nizu punionica Hrvatskog Telekoma i vizije razvoja istih u narednim godinama rekao je Dino Novosel predstavnik HTa.

Time je mreža punionica u Hrvatskoj povećana na 71 javno dostupnu punionicu u 27 gradova, opremljenih sa 119 utičnica. Punionice u Velikoj Gorici dio su napredne mreže od 20 punionica koje je instalirao i pustio u pogon Hrvatski Telekom, te uz to omogućava aktivan pristup prema 31 javno dostupne punionice.

Prvu punionicu je, obilježavajući tako Dan e-mobilnosti Velike Gorice, 23. listopada, na parkiralištu ispred Pučkog otvorenog učilišta svečano otvorio gradonačelnik Dražen Barišić.

Hrvatski Telekom dosad je pustio u pogon punionice u Zagrebu, Samoboru, Gospiću, Rijeci, Splitu, Kaštel Štafiliću, Makarskoj i Velikoj Gorici. Njihovim je korištenjem smanjena potrošnja naftnih derivata za 4500 litara, a time i opterećenje na okoliš od tri tone manje emisija CO2. HT do kraja godine planira otvoriti još 10 novih punionica s naprednim ICT sustavom koji će osigurati jedinstveni pristup infrastrukturi.

„Korisnici električnih vozila mogu danas pristupiti punionicama putem korisničkih RFID kartica, s kojima je punjenje još uvijek besplatno. Pristup infrastrukturi uskoro će se omogućiti putem jedinstvene SMS platforme, ali i globalne aplikacije za pametne telefone. Tako će se omogućiti naplata usluge punjenja i kompletna pripadajuća korisnička podrška“, pojasnio je Dino Novosel iz HT-a.

U razdoblju od srpnja 2011. do rujna 2015. na svim punionicama u portfelju HT-a registrirano je 875 sesija punjenja i isporučeno 6312 kWh električne energije, čime je osigurano preko 50.000 kilometara dometa korisnicima električnih vozila. Prosječno vrijeme punjenja iznosilo je 65 minuta. Na priključnoj snazi od 22 kW ostvareno je svega 25 posto punjenja, što pokazuje da većina od sadašnjih tristotinjak električnih vozila u Hrvatskoj još uvijek ne podržava superbrza punjenja. Stoga najzastupljenije punionice s priključnim snagama do 22kW po utičnici dodatno opravdavaju svrhu svog postojanja, s obzirom da omogućavaju minimalno opterećenje elektrodistribucijskog sustava, istovremeno potičući građane na ekološki prihvatljiviju vožnju.
E - bottling HR, Croatian Telecom put into operation five bottling plant in Velika Gorica